Amalfi látnivalók

Amalfi

Az Amalfi-part Európa egyik legszebb tengerpartja. Népszerű egynapos kirándulásra Nápolyból, köszönhetően a természeti szépségének és bájos városainak. Legíresebb települései Positano, Amalfi, és Ravello, ahol jelentős építészeti és művészeti alkotások találhatók. Amalfi fő látnivalója a majolika kupolás Sant Andrea-katedrális, a 13. századi, és ma is működő Papírgyár Múzeum, vagy az ősi hajógyár az Arzenál. Kihagyhatatlan látnivaló a közeli Smaragd-barlang, amely alig pár km-re fekszik Amalfitól.

Amalfi látnivalók

Amalfi-part látnivalói – Amalfi

Amalfi Nápolytól délre Salerno tartományban fekszik, kb. 30 perces útra Sorrentótól. A nevét a félszigetről, a Világörökség részét képező Amalfi-partról kapta. A főként sziklás vidék a régió egyik legszebb úti célja, kedvelt nyaralóhely és lélegzetelállító kilátást nyújt a tengerre. Az Amalfi-part (Costiera Amalfitana) több évszázados falvai szinte merőlegesen állnak a sziklafalon, és a tengerpartról sok meredek lépcsőn keresztül lehet a feljutni. A városokban középkori és újabb kori rezidenciák (boltozatos házak) találhatók. Ezek tulajdonosai olyan helyi családok voltak, akik egykor a tengeri kereskedelemből gyarapodtak. Amalfit a Monti Lattari meredek lejtői védik hátulról, elölről pedig legyezőszerűen nyílik rá a Tirrén-tengerre. Nyáron Amalfit kompjáratok kötik össze Nápoly és Salerno felöl, év közben pedig a Sita buszokkal lehet elérni Sorrento és Salerno irányából.

Amalfi látnivalói

Amalfi óvárosa

A város képét a kis fehér házak uralják, amelyek szűk, és kanyargós sikátorokban állnak, rejtett udvarokkal és nyiladékokkal határolva. Általában meredek lépcsősoron keresztül érhetők el. Az árnyas fedett átjárók ma kávézóknak, éttermeknek és üzleteknek adnak otthont. Kikötője a Marina Grande, amely Positanóhoz hasonlóan népszerű, és a két végén kis homokos partszakasszal rendelkezik. Az ősi városkapu a kikötő előtt található, amely Amalfi legtöbbet fotózott helyszínére a Piazza Duomo-hoz vezet, ahol a város szimbólumai a Dóm és a szobrokkal díszített Sant’t Andrea-kút is található.

amalfi piazza duomo

Dóm – Cattedrale di Sant’t Andrea

Amalfi fő látnivalója a román és neogótikus stílusjegyeket viselő Dóm, amely egy magas lépcsősor tetején áll. A 10. század végén kezdtek építeni. Impozáns geometrikus mintázatú homlokzattal rendelkezik, csíkos oszlopok határolják, a kupoláját pedig majolika csempék díszítik. A templom belseje három hajós, számos látványos freskó díszíti, és bentről a korábbi dómba lehet bejutni. Megtekinthető az Egyházmegyei Múzeum, valamint a Paradicsomi kolostor (1266-1268), amely az amalfi nemesség ősi temetkező helye volt. A kolostor díszei az 1100-1200-as évekből származó mozaikdíszítésű márványtöredékek és freskók.

Amalfi Cattedrale di Santt Andrea - Amalfi dóm

Papírgyár Múzeum – Museo della Carta

Amalfi nemcsak a citromról és a Limoncello gyártásról, hanem a papírgyártásról is híres. Amalfi főterétől és a katedrálistól kicsit távolabb található a Papírgyár Múzeum. A látogatás egy 13. századi ma is működő malom belsejében kezdődik, ahol anno a gyártás a kínai eljáráshoz hasonló módszerrel történt, viszont a termelés folyamatának gépiesítése az olaszoknak – Amalfi és Fabriano városának köszönhető. Kedvelt program a saját Amalfi-papír elkészítése a hagyományos középkori módszerekkel. Érdekesség a múzeum könyvtára, ahol különböző korszakok szövegei és gazdag, több mint 3500 témát átfogó folyóirat gyűjtemény is látható.

amalfi museo della carta

Ősi arzenál – Arsenale di Amalfi

Az Arsenale egy ősi hajógyár volt, az 1059-es évekből származik. A középkori építészet ékköve, amely Amalfi népének több évszázados dicsőségét őrzi, és egyben az olasz haditengerészet aranykora volt. Az Arzenálban egykor a Tengeri Köztársaság hajóit építették és javították. A heves tengeri viharok következtében egy része elpusztult, más részét viszont a Sorrentóba vezető út építése miatt bontották el. Felismerve a jelentőségét, 1934-ben restaurálták, és az iszlám hangulatú épületet az ősi pompájában nyitották meg a látogatók előtt.

Arsenale di Amalfi

Amalfi strandok

Az Amalfi-part domborzatából adódóan, a meredek sziklafalak miatt csak kevés homokos és széles strand található, és a strandok legtöbbje apró kavicsos. A sziklák tövében rejtett öblök találhatók, amelyek egy része csak kőlépcsőkön, és a sziklák alatti keskeny ösvényeken keresztül – esetenként csak csónakkal – közelíthetők meg. A privát strandklubok minden kényelemmel felszereltek, és minden strand végében található egy ingyenes rész is.

amalfi strandok

Marina Grande

Amalfi fő strandja a Marina Grande, könnyen megközelíthető a városközpontból. Alig 200 m hosszú, a szélessége 40 m, és a főszezonban igen zsúfolt. Előnye, hogy innen kis hajók is indulnak az eldugott öblök felé, valamint a közeli Smaragd-barlangba.

amalfi marina grande strand

 

Santa Croce és a Duoglio strand

A türkizkék vízű Santa Croce strand Amalfiból csak komppal közelíthető meg, míg a Duoglio strand több száz lépcső megtételével érhető el, és Amalfitól egy km távolságra található. A kavicsos szabad strandja főszezonban zsúfolt, népszerű a tiszta víz és a sportolási lehetőségek miatt.

Amalfi Santa Croce beach

Kirándulások Amalfi környékén

Amalfi ösvényei – Istenek ösvénye

Az Amalfi-partot sűrű, mintegy 530 km hosszú ösvény hálózza be, amelyek egy része keskeny hegyi ösvény, és sok-sok kőlépcsőből áll. Az útvonal egykor a hercegség erődített városait kötötte össze. Az Alta Via dei Monti Lattari az egész félszigetet átszeli, és 124 további ösvény kapcsolódik hozzá, és évente több ezer látogató keresi fel. Az Istenek ösvénye (olaszul Sentiero degli Dei) Agerola és Nocelle között húzódik, Amalfiból Sita buszokkal is meg lehet közelíteni. Áprilistól októberig kényelmesen komppal lehet az ösvény kezdetéhez (Agerola Piazza Capasso mellett) Amalfi központjából eljutni.

Amalfi Alta Via dei Monti Lattari

Smaragd-barlang

A Smaragd-barlang Amalfitól alig pár km-re Conca dei Marini területén található. A Grotta dello Smeraldo bár nem olyan híres, mint a Capri-szigetén található Kék-barlang, népszerű kirándulóprogram. A barlang nem csak csónakkal, hanem a szárazföldön keresztül is megközelíthető, és lépcsőkön, vagy lifttel is le lehet menni, majd a barlang belsejébe kis csónakokkal viszik be a látogatókat.

Amalfi Grotta dello Smeraldo

Ravello

Ravellót méltán emlegetik a zene városaként, hiszen a természeti szépsége olyan neves művészeket inspirált, mint Wagner. Ravello Amalfitól keletre fekszik, egy igen kacskaringós út visz fel kb. 360 m magasra. Fő látnivalói az 1180-as évekből származó román templom, és a szemközt található Villa Rufolo. Egykor erődített kastély volt, mára jobbára csak romjai maradtak meg. Viszont a 18. században egy neomór stílusú kolostorral bővítették, majd a szabad területen egy lenyűgöző romantikus kertet hoztak létre. Népszerű látnivaló Villa Cibrone is, amelynek kilátója nyújtja a legjobb kilátást a festői partvidékre. Bár a Belvedere Cimbrone egy privát hotel, a kertek és a Végtelenség terasza (Terazza dell’ Infinito) szabadon látogatható.

Ravello

Fotók: Pixabay, Tripadvisor, Altaviadeimontilattari, Sorrentoreview, Ciaoamalfi, Visititaly, Wikipedia