Vezúv túra

Vezúv

A Vezúv Nápoly szimbóluma, amely uralja a Nápolyi-öböl látképét. A világ egyik legismertebb és leginkább tanulmányozott vulkánja. A Vezúv kúp megmászása az egyik legfontosabb úti célja a Nápolyba érkezőknek, és gyakran kombinálják a Pompeii túrával. Évszaktól függően a Vezúv krátere különböző időpontokban látogatható, illetve kedvezőtlen időjárási körülmények esetén le is zárhatják, és a legújabb változások szerint kötelező meghatározott idősávra az online jegyfoglalás. A járművek az 1050 m magasan lévő parkolóba érkeznek meg, innen kizárólag gyalogosan lehet feljutni, a túra átlagosan oda-vissza két órát vesz igénybe.

Vesuvio

Vezúv érdekességek

A Nápolyi-öböl fölé magasodó Vezúv (Vesuvio) szinte bárhonnan jól látható Nápolyból, attól dél-keleti irányban fekszik. Olaszország második legnagyobb vulkánja, a kontinentális Európa egyetlen aktív vulkánja és annak ellenére, hogy hosszú ideje nem volt kitörés, a világ egyik legveszélyesebb, ma is aktív vulkánjaként tartják számon – az utolsó kisebb kitörés 1944-ben történt -, és a vulkáni tevékenységek ma is jól mérhetőek. A Vezúv a Somma-Vezúv vulkáni komplexum része,  egy csonkakúp alakú rétegvulkán. A magassága 1277 m, és a krátere jelenleg 450 m átmérőjű, a mélysége pedig 300 m, amely feltehetően a 79-es kitörés során alakult ki. A rétegek összetétele vegyes: különféle kémiai összetételű megszilárdult lávák, lávafolyamok, és piroklasztikus lerakódások alkotják. A lávahulladék a lejtőn szétterjedve káliumban és szilíciumban igen gazdag termőtalajt hozott létre. Az alvó óriás 79-ben elpusztította a környező településeket a virágkorukat élő Pompeiit, Herculaneumot, Oplontis és Stabiae városát.

Vezúv megközelítése

A Vezúv elérése Nápolyból többféle módon történhet, a legolcsóbb, és egyben legidőigényesebb módja a tömegközlekedés – vonattal, és transzferbusszal lehet megközelíteni. Nápolyban a Piazza Garibaldiról (Napoli centrale) indul az EAV Circumvesuviana vonat – amely Pompeibe és Sorrentóba is közlekedik. Az Ercolano Scavi (Herculaneum) megállótól pedig a Vesuvio Express transzferbusszal lehet a Vezúv parkolójához 1050 m-es magasságba eljutni. Lehetőség van kombinált jegyvásárlásra, amely már a Vezúv belépőjét is magába foglalja.

Vezúv túra

Jegyvásárlás

A Vezúv Nemzeti Park (Parco Nazionale del Vesuvio) látogatásához belépőjegy vásárlása szükséges, és a legújabb változások szerint (2023. november) kötelező az online jegyfoglalás meghatározott idősávra. Főszezonban javasolt a belépőjegyet idejében lefoglalni. A jegy tartalmaz egy rövid túrát is (egy hegyi vezetővel), amely rendszeres időközönként a menedékháztól a szuvenírbolt mellől indul és a kráter pereméig kísér fel. Viszont évszaktól, és időjárási viszonyoktól függően előfordulhat, hogy a krátert nem lehet megközelíteni.

Feljutás a Vezúvra – Il Gran Cono

A vulkán körül és a tetején kiépített túraútvonalak találhatók, és a kráter is körbe sétálható. Az 5-ös számú Il Gran Cono tanösvény hossza 4 km, a szintemelkedés 175 m, oda-vissza kb. 2-2,5 órát vesz igénybe. A jó kondícióban lévők számára a feljutás könnyen teljesíthető. A bejárati kapuk után a vulkán pereméig tartó kb. 800 m-es szakasz a legnehezebb. Az útvonalon pazar kilátás nyílik a baloldalon a vulkáni kráterre (kalderára) jobboldalon pedig a Nápolyi-öbölre és Nápolyra. Időnként látható, ahogy a kráterből a füst jön fel.

vezúv vulkán túra

Egyéb útvonalak

A Vezúv Nemzeti Park a kétezres évek elején összesen 11 alternatív túraútvonalat hozott létre (54 km hosszan), hogy a turisták felfedezhessék a Nagy Kráteren túli területet, ezek közül számos körkörös tanösvény. Például az Ottaviano falu központjától induló 12 km-es túraútvonal a Somma-hegy kalderáján vezet keresztül a Valle Dell’Inferno (Pokol Völgye) túloldalán. Vagy a látványos kilátást nyújtó 4-es számú Riserva Tirone túraútvonal, amely Ercolanóból indul, és a Vezúvnál ér véget. A széles és többnyire lapos útvonal közepes nehézségű, hossza nagyjából 11 km. A Vezúv utolsó kitörésének lávafolyamát az 1 km hosszú útvonalon (9-es) lehet bejárni. A Vezúv Obszervatóriumnál (Via Contrada Osservatorio) kezdődik, és még gyerekek számára is alkalmas.

Tippek a Vezúv-túrához

Minden évszakban ajánlott olyan lábbelit viselni, amelynek jó a tapadása, és a bokát is támasztja. A nyári hónapokban a hőmérséklet nagyon magas, ezért nem árt a fényvédelemről (sapka, krém) és elegendő vízről gondoskodni. A hegytetőn a nyár kivételével hűvös, és szeles lehet az időjárás, ezért nem árt, ha rétegesen öltözünk, illetve meleg ruhát viszünk fel a táskában magunkkal. A bejárati kapuk után nincs már WC.

Az indulást megelőzően érdemes a park hivatalos oldalán tájékozódni az aktuális túraútvonal lezárásokkal kapcsolatban a https://www.parconazionaledelvesuvio.it/categoria/alert-archivi/alatt.

Nápoly Vezúv túra

Nyitvatartás (Kráter)

A kráter látogatási ideje szezonális, és fontos, hogy az utolsó hozzáférést követően egy órán belül szükséges a kráter túrát is befejezni.

Január – február, és november – december között: 09:00-15:00

Március – október: 09:00-16:00

Április – június, szeptember: 09:00-17:00

Július – augusztus: 09:00-18:00 óráig tart nyitva.

Az automata kapun át a bejutás a jegyen feltüntetett időpont előtt 40 perccel, és az után 100 percig lehetséges. A túra időkorlátozása a legrövidebb útvonalon oda-vissza 2 óra, a leghosszabb útvonalon oda-vissza 3 óra lehet maximum. A kráter tetején, a vulkánkúp északi és keleti oldalán lévő magasút nem látogatható.

Jegyár

Ingyenes a belépés 0-6 éves korig (szülő kíséretében, okmányok szükségesek).

Belépőjegy ára: 10 €

Jegyek online a következő hivatalos weboldalon a https://vesuviopark.vivaticket.it/it/event/visita-guidata-al-gran-cono-del-vesuvio/79785?idt=3521 alatt vásárolhatók meg.

Illetve „Last Minute” jegyek a https://vesuviopark.vivaticket.it/it/event/visita-guidata-al-gran-cono-del-vesuvio-last-minute/213737?idt=3521 alatt.

Fotók forrása: Pixabay