Procida

Procida

Procida sziget egy ékszer a Nápolyi-öbölben, mérete miatt akár egynapos kirándulásra is kiváló. Procida fő látnivalója a Marina Grande, amelynek legszebb épülete a Palazzo Montefusco. A Terra Murata erődített faluból lenyűgöző kilátás nyílik a Nápolyi-öböl szigeteire. Casale Vascello falu a jellegzetes színes házai miatt népszerű a turisták körében.

Procida látnivalók és programok

Procida egy kis sziget a híres Ischia közelében, mérete ellenére rendkívül sok látnivalóval rendelkezik. Gyönyörű strandjai miatt kiváló pár napos kikapcsolódásra, és nyaralásra is. A sziget könnyen bejárható gyalogosan valamint buszokkal, taxikkal, mikro taxikkal, és csónakok, dingik is bérelhetők.

Procida látnivalók

Marina Grande

Mielőtt a kompok és a szárnyashajók kikötnének a szigeten rögtön Procida jellegzetes pasztellszínű halászházai tűnnek fel. A sziget fő kikötője a Marina Grande, fő látnivalója a barokk harangtoronnyal rendelkező Santa Maria della Pietá templom, amely 1760-ban épült. Főutcája a széles Via Roma, ahol elegáns luxusszállodák, üzletek és kávézók találhatók. A kikötő esténként megtelik parenzékkel, a kis csónakok a használatra kész hálóikkal horgonyoznak, és a halászok friss halat árulnak. A kikötő és a mögötte húzódó utcákban számtalan helyi kézműves üzlet található, amely ideális vásárlásra. A sziget tipikus ételeinek ínycsiklandó illata belengi a kikötőt, amelyeket érdemes az éttermek egyikében kipróbálni. A 4 km2-nyi szigeten gyalogosan, buszokkal, robogóval és kerékpárral lehet közlekedni, amelyek a Marina Grandén bérelhetők.

Procida Marina Grande

Palazzo Montefusco

Már a kompról is jól kivehető a rózsaszín Palazzo Montefusco, amelynek teraszát tornyok díszítik. A 13. századi épület Procida legimpozánsabb épülete, királyok lakhelyeként, majd 1600 környékén átalakították és kolostor működött benne.

Procida Palazzo Montefusco

 

Terra Murata

Procida ősi, erődített faluja a sziget legmagasabb pontján található, amelyet a gyakori kalóztámadások ellen építettek a sziget akkori urai. A tengerre néző falai egykor bevehetetlenek voltak, és érdemes a dombra felmászni már csak a panoráma miatt is. Terra Murata olyan látnivalóknak ad otthont, mint a 16. századi San Michele Arcangelo Apátság, a Casa di Graziella és a tengerre néző Palazzo D’Avalos. Bár gyalogosan is megközelíthető, érdemesebb a Marina Grandéból helyi busszal utazni.

Procida Terra Murata

Palazzo D’Avalos

Az erődítmény belső részén található palotát a névadó család építette még 1500 környékén, majd katonai iskolaként és később a sziget börtöneként működött 1988-ig. A palota ma nyitva áll a látogatók előtt, vezetett túrákon lehet részt venni, és számtalan rendezvény otthona. A börtönbe egy hosszú baljós hangulatú folyosón keresztül lehet bemenni, láthatók a szobákat lezáró tömör vasrácsok, valamint a szobákban a foglyok ágyai és személyes eszközei is megtekinthetők.

Procida Palazzo Avalos

Casale Vascello

A Casale Vascello egy 17. századi kerület a falakon kívül, a Terra Murata lábánál fekszik. A szaracénok elleni invázió miatt hozták létre a lakosok számára. Jellegzetes építészete miatt érdemes felfedezni: az összeépült színes házai szinte egy falat alkotnak, valamint a sziget arab örökségének tanúi a jellegzetes boltíves erkélyek a vefik.

Procida Casale Vascello

Történelmi központ – Centro Storico

A történelmi központ a Sant’ Antonio, amelynek az elbűvölő Piazza Olmo a főtere. Innen szűk macskaköves utcák ágaznak el, és akár gyalogosan is megközelíthető a sziget bármely része. Az Antonio Abate templom mögött a sziget jellegzetes építészete csodálható meg. De jó útvonalat kínál a Spiaggia del Ciraccio felé.

Procida Centro Storico

Vivara sziget – Isola di Vivara

A Procidától 3km-re délre található vulkanikus szigetmaradvány egy hosszú hídon kapcsolódik a fő szigethez, de hajóval is megközelíthető. Ma természetvédelmi terület, és védett oázis, ahol Olaszország legnagyobb delfinkolóniája fedezhető fel.

Procida Isola di Vivara

Marina di Corricella

Procida legrégebbi kikötője, amely élénk színű összezsúfolt házairól messziről felismerhető, számos film hátteréül szolgált. Érdekesség, hogy az élénk színeknek nem dekorációs célja volt, hanem az, hogy a halászok kintről a vízről is felismerjék a házukat. Látnivalója a kupolás Santa Maria delle Grazie-templom. A Terra Murától legkönnyebben egy hosszú lépcsősoron közelíthető meg.

Procida Marina di Corricella

Procida legjobb strandjai

A szigeten számtalan gyönyörű strand és kristálytiszta vízű öböl található, ezek egy része gyalogosan és busszal, míg néhány a vízen keresztül közelíthető meg. Jó tudni, hogy a kikötő közelében lévő strandok – a La Lingua, és a Silurenza előbb kerülnek árnyékba.

Lingua

 A Lingua a Marina Grande mellett található, és a Via Román keresztül könnyen megközelíthető. Ellentétben a többi stranddal kavicsos, de a víz kevésbé hullámos, így kimondottan alkalmas úszásra. A víz a mélysége miatt intenzív kék árnyalatú.

Procida Lingua a Marina Grande

Silurenza

A gyönyörű Silurenza strand is a Marina Grande közelében található, családos nyaralók számára ideális, és szintén könnyen megközelíthető gyalogosan a Via Román keresztül.

Pozzo Vecchio (IlPostino)

A patkó alakú strand a sziget nyugati felében található, a turisták körében a legfelkapottabb strand. A Postás című film hátteréül szolgált. A reggeli árnyék után egész nap süti a nap és sötét vulkáni homok borítja. A víz kristálytiszta és gyönyörű kék színű.

Chiaiolella

A Chiaiolella Procida leghosszabb strandja. Szintén felkapott, és itt is egész nap süti a nap. Kedvelt a két sziklaképződmény a Procida Faraglioni miatt.

Chiaia

Chiaia is a népszerű strandok egyike, egyrészt varázslatos kilátás nyílik a Marina di Corricella kikötőre, és a horizont a Terra Murata hegyre néz, majd tovább a Vezúv irányába. Másrészt a víz sekély és tiszta, a nyilvános strand mellett található kioszkban frissítők és harapnivalók vásárolhatók.

Hajókirándulások

Procida szigetén számos lehetőség van hosszabb-rövidebb hajótúrára, akár a sziget partvonala körül, vagy sznorkelezéssel egybekötött hajókirándulásra.

Procida hajókirándulás

Hajókirándulás Sorrentóból Isciára és Procidára

Sorrento felől is számtalan egynapos hajókirándulás indul Procida és Ischia felé, amelyeket úszással és sznorkelezéssel kombinálnak, és mindkét szigeten több órás szabadprogramot biztosítanak a látnivalók felfedezésére.

Procida megközelítése

Procida a Nápoly felől három kikötőből közelíthető meg. Calata di Massa felől kompokkal (1óra menetidő), Molo Beverello felöl szárnyashajókkal (45 perc menetidő), illetve Pozzuoli kikötőből komppal ((1/2 óra menetidő). Ischia és Procida között rendszeres az összeköttetés – Ischia fő kikötője és Casamicciola kikötője között egyaránt.

További látnivalók Olaszországban

Como látnivalók

Fotók forrása: Pixabay, Visititaly, Wikipedia, Pexels, DiscoverCampania, Campania.info