Ischia

Ischia látnivalók

Ischia a Nápolyi-öböl legnagyobb szigete, kiváló program nápolyi kiruccanásra. Leghíresebb látnivalója a sziklán álló kétezer éves Aragóniai kastély, a fő szigettel egy kőhíd köti össze. A kastély előtti tér számtalan hollywoodi filmnek és sorozatnak szolgált hátteréül. Ischiát sokan a meleg forrásai, és termálfürdői miatt keresik fel, illetve kiváló strandjai miatt is vonzó úti cél. Egész évben rendszeres a komp, és szárnyashajó járat Nápolyból, a turisztikai szezonban pedig Capri és az Amalfi-part irányába.

Ischia sziget látnivalók

Ischia legjobb látnivalók és programok

Ischia Ponte

Ischia egy vulkáni eredetű sziget a Nápolyi-öbölben, a területe kb. 46 km2, és hat településből áll. A keleti részén fekvő Ischia Ponte a legismertebb az ikonikus jelképe a fellegvár miatt. A kastély előtti tér sokak számára lehet ismerős, hiszen olyan világhírű filmeket forgattak itt, mint például a Tehetséges Mr. Ripley. Júniusban és júliusban rendezik meg az Ischia Filmfesztivált, amelynek leglátványosabb eseménye a La Festa di Sant’Anna, mikor a Castello Aragonese „lángokban áll”, úgy, mint anno, amikor egy hadsereg bombázta.

ischia ponte

Castello Aragonese

A fellegvár a leghíresebb látnivaló a szigeten. Az ősi kastélyt ie. 474-ben alapították, a rómaiak idején védelmi erődként használták. A fénykorát az aragóniai uralom alatt élte. Az erődítmény ma egy 220 m-es sétányon és kőhídon keresztül csatlakozik a fő szigethez, amelyet a megépítése előtt csak a tenger felöl, és létrákon lehetett megközelíteni. Az erődöt megfigyelőpontként, és az inváziók idején pedig menedékként is használták a helyi lakosok.  Számtalan terasszal rendelkezik, ahonnan pazar kilátás nyílik a Nápolyi-öbölre, a Vezúvra, valamint Capri és Procida szigetre. A kikötőből gyalogosan fél óra alatt érhető el, de tömegközlekedéssel (7-es busz), vagy taxival is megközelíthető. Érdemes a közelben található monumentális barokk templomot a Santa Maria Assunta-székesegyházat is felkeresni.

Ischia Castello Aragonese

Ischia strandjai

A környező szigetek közül a legszebb, és egyben a legjobb strandok Ischián találhatóak. Jó tudni, hogy az egyetlen sziget, ahol a part hosszú és homokos, és a víz sekély. Így Ischia ideális azoknak, akik gyermekkel utaznak, és akik könnyen megközelíthető strandot keresnek. Nyáron igen felkapott a turisták – főként az olaszok körében, akik nagy számban érkeznek a kedvező strandolási feltételek miatt.

Maronti Beach Ischia

Spiaggia degli Inglesi

A strand a bájos Sant’Alessandro faluban található, és a kikötőből (Ischia Ponte) gyalogosan is negyed óra alatt elérhető – a móló mellett a Banchina Olimpica ösvényt kell keresni -. Mivel a strand északra néz, csak korlátozottan süti a nap. Népszerű a kisgyermekesek körében, mert sekély a víz, és a tengerfenék sem túl meredek. Hátránya, hogy kevés szolgáltatás érhető el, viszont a többihez képest kevésbé zsúfolt főszezonban is.

ischia spiaggia degli inglesi

Forio

A Citara-öbölben (Baia Citara) lévő Forio a sziget egyik legfelkapottabb és legszebb strandja. A strand hosszú, és finom fehér homok borítja, a víz pedig kristálytiszta. Fontos, hogy egész nap süti a nap, és látványosak a naplementéi. Rendelkezik egy ingyenes területtel, illetve néhány fizetős strandklubbal is. Például felkapott a Giardini Poseidon gyógyfürdő, amely a legnagyobb termálfürdő a szigeten.

Ischia Forio spiaggia san francesco

Nyilvános meleg termálforrások

Sorgeto

A szigeten számtalan olyan hely található, ahol természetes módon bugyognak fel a forró termálforrások. A legkedveltebb a sziget déli partján, a Sorgeto-öböl (Baia di Sorgeto) beli termálforrás. A tengerfenéken keresztül tör fel, keveredik a hidegebb sós tengervízzel és meleg áramlásokat és medencéket képez a tengerparti sziklák között. Nemcsak nyáron, de még télen is alkalmas fürdőzésre. Vigyázat, a part menti sziklák forróak és csúszósak lehetnek, javasolt a strandszandál használata. A San’tAngelo-öböl közelében található, és vízitaxival pár euróért Sorgetóból is megközelíthető.

ischia sorgeto

Le Fumarole

A strand érdekessége, hogy a forró gőz felforrósítja a homokot, a látogatók előszeretettel főzik meg a tojást, és temetik be magukat a homokba a természetes gyógyhatása miatt. A kis strand szintén a déli parton, és a Sant’Angelo-öböl közelében található, mivel nyáron napközben rendkívül meleg van, érdemes napnyugta után érkezni.

ischia le fumarole

La Mortella kertek – Giardini Mortella

A botanikus kert Ischia kedvelt látnivalója, amely Forio településen található. Európa egyik legszebb privát kertje között tartják számon. A többszintes elrendezésű kertekben (Dombkert, és Völgykert) kb. 3000 fajta szubtrópusi és mediterrán növény csodálható meg, április és október között látogatható.

Ischia Giardini Mortella

Torrione di Forio

Foria a sziget legnagyobb települése, saját turisztikai kikötővel is rendelkezik, amely összeköttetésben áll Nápoly kikötőjével. A sikátorokból álló történelmi központjában nemesi paloták, kézműves műhelyek és üzletek állnak. Ugyanakkor számtalan 14. században épült torony látható, amelyek a szaracénok és a török invázió ellen szolgáltak. A legfenségesebb a Torrione, a hatalmas torony börtönként is szolgált még az 1800-as években, ma a Torrione polgári Múzeumnak ad otthont.

Ischia Torrione di Forio

Cavascura Termálpark – Antiche Terme di Cavascura

A Cavascura Termálpark Ischián az egyetlen, amelyben az ókort lehet újraélni – érintetlen azóta, hogy az első telepesek megérkeztek – és a helyszínen egy wellness-központ is található. A Cavascura termák a görög gyarmatosítás óta ismertek, ez egy természetes vízgyűjtő terület, ahol sziklába vájt barlangok, medencék találhatók. Magát a komplexumot a rómaiak fejlesztették ki. Számos egyedi szolgáltatása miatt kedvelt, a barlangokban való fürdés, vagy a forró zuhany miatt, amely vízesésként zúdul le a hegyről, és egy tufabarlangba ásott természetes szaunával is rendelkezik. A telített gőzök barlangja ősi kályhaként működik, a hidrotermális medence mélyéről érkező gázfüstöt lehet belélegezni. A szabadtéri termálfürdő a Maronti strandtól 300 m-re található, egy ösvényen pár perc alatt érhető el.

Antiche Terme di Cavascura Ischia

Pilastri vízvezeték – Acquedotto Pilastri

A vízvezeték a sziget egyik legrégebbi látnivalója, az egykori Celsa (ma Ischia Ponte) falutól fél km távolságra az SS270-es út mentén látható. Bár római vízvezetéknek tűnik, jóval később, 1580 körül épült. Mivel a környéken a vulkáni tevékenység miatt kiszáradtak a források, riadalmat keltve a helyiekben. Építésekor a korabeli építészet remekének tartották, ma is látható mekkora erő és szilárdság van benne, erről leginkább a Piano Liguori területéről lehet szabad szemmel meggyőződni.

acquedotto pilastri ischia

Hajótúrák

Ischia szigetén számos lehetőség van hajótúrára, akár a sziget partvonala körül, vagy egynapos csoportos és privát hajókirándulásra az Amalfi-partra. A nyár folyamán a hajók rendszeresen közlekednek Positano és Amalfi irányába is.

ischia hajótúrák

Miért jó választás Ischia?

A nápolyi utazás során sokan bizonytalanok, hogy melyik területet válasszák bázisul, az Amalfi-partot, Caprit, vagy Ischiát. A sziget alapos felfedezéséhez – a kastély, a termálfürdők és a nyilvános hőforrások felkereséséhez több napra lehet szükség. Fő kikötője Ischia Porto, Nápolyból rendszeres komp, és szárnyashajó járat közlekedik. Például a Molo Beverellótól induló szárnyashajókkal nagyjából 1 óra alatt érhető el. Nyáron közvetlen összeköttetésben áll Sorrentóval is, április elejétől szeptember végéig Capri Marina Grande kikötőjével is. A látogatásra a tavaszi hónapok és a kora ősz a legideálisabb, nyáron rendkívül nagy a hőség és rengeteg a nyaraló, és a turista. A szigeten két vízitaxi társaság működik április elejétől október végéig, és egyben a legjobb mód, hogy a tengerparti helyeket a nyaralók megközelítsék.

Ischia utazás

Ischia szállás

Fotók forrása: Pixabay, Ischia.it, Unsplash, Zicarmela.com, Hotel-ischia.it, Cavascuraterme.it, Wikipedia, VisitIschia