Salerno látnivalók

Salerno egy város, leginkább az Amalfi-part megközelítése miatt népszerű. Az óvárosa kétezer éves múlttal rendelkezik, fő látnivalója az Arechi-kastély, és a Salernói székesegyház. Figyelemre méltó modern épületei a Zaha Hadid Tengerészeti Állomás, valamint a Crescent Salerno. Nemcsak kellemes homokos strandokkal, hanem kiváló konyhával is rendelkezik, és az Amalfi-part falvaihoz képest kevésbé turistás.

Crescent Salerno

Salerno legjobb látnivalók és programok

Salerno Nápolytól dél-keleti irányban fekszik. A híres környékbeli falvakkal összehasonlítva kevesebb turisztikai látványosságot kínál. Nagy előnye viszont, hogy kiváló homokos stranddal is rendelkezik – ilyen például nincs Sorrentóban sem. Jóval kevesebb a turista, és a szállásárak is kedvezőbbek. Az éghajlata szinte egész évben enyhe, és ismert kiváló konyhájáról. Salerno és Capri között egész évben kompok közlekednek, a menetidő másfél óra. Positano pedig 1 óra 10 perc illetve 1 óra 45 perc alatt érhető el komppal.

Salerno

Arechi kastély – Castello di Arechi

Salerno fő turisztikai látványossága a középkori vár, amely magasan a város felett áll, ahonnan bámulatos panoráma nyílik a Salernói-öbölre és a városra. Egyes régészeti kutatások szerint a legrégebbi szakasza a 6. századból való. Katonai jelentősége Longobardo II. Arechi hercegnek köszönhető, aki a város védelmi rendszerévé tette. Salernónak nagy szerepe volt a tengeri kereskedelemben, és a más régiókkal való cserék ellenőrzésében. A kastély egy tornyokkal védett központi részből áll, amelyet falak kötnek össze, ma egy kis múzeumnak ad otthont, ahol ókori kerámiák és érmék láthatók. A kastély népszerű helyszíne luxusrendezvényeknek és esküvőknek.

Salerno Castello di Arechi

Óváros – Centro Storico

Salernónak jelentős gazdasági és társadalmi szerepe volt az elmúlt évszázadokban, erről árulkodnak a város pompás épületei. Salernóé a Sorrentói-félsziget legjobban felújított és megőrzött történelmi központja, ahol normann és lombard időből származó paloták és templomok találhatók. Védelmi okokból szűk, hosszú sikátorok labirintusából áll, ahol kis kézműves találhatók. Érdekesség, hogy a sikátorokban középkori épületekbe épített római oszlopokat, normann boltíveket, és ókori római freskókat lehet látni. A Porta Nuova (1754) választja el a középkori várost a moderntől. Főutcája a Via dei Mercanti, amely tele van üzletekkel, ma a salernói éjszakai élet központja.

Salerno óváros

Salernói székesegyház – Duomo di Salerno

Salerno fő vallási intézménye a Dóm (San Matteo-székesegyház), az eredeti templomot VII. Gergely pápa szentelte fel 1084-ben. A déli oldalon található harangtorony a 12. században épült. Az 1688-as földrengés után teljesen átépítették és kibővítették. A kriptájában Szent Máté maradványai láthatók, az ereklye még a 10. században érkezett Salernóba az írások szerint. Fő látnivaló Szent Máté mellszobra, amely a 17. században készült. A dóm díszítésben feltűnő az állatokat ábrázoló szobrok nagy száma: a középkori örökségre jellemzően oroszlánok, lovak, majmok és kentaurok láthatók. Érdemes a közelében található római korból származó Pomona-templomot is megtekinteni, ahol 15 jón típusú oszlop látható, amelyeket gótikus csúcsív köt össze.

Duomo di Salerno

Chiesa di San Giorgio

Salerno egy nagy város, a középkorban a lombardiai hercegek uralma alatt virágzott, és számtalan templommal rendelkezik. A San Giorgio templom egykor a bencés apácák kolostorának része volt, Salerno legszebb barokk temploma. Belső tere gazdagon borított festményekkel és freskókkal, amelyek a16. és a 17. századból származnak. Jelentős a márvány főoltára, amely szobrokkal és domborművekkel díszített.

chiesa di san giorgio salerno

Villa Comunale

A gyönyörű parkosított kert a kikötő mellett, az óváros központjában található. A 19. században alakították ki, egy kis tóval is rendelkezik, amelyet egzotikus fák vesznek körül. A kertben látható néhány szobor – emléket állítva az olasz történelem fontos alakjainak. A kert ideális pihenésre és felfrissülésre, az év során számos rendezvény helyszíne.

villa comunale salerno

Salerno Tengeri Állomás – Stazione Marittima di Salerno

Salerno Dél-Olaszország és Campania egyik fő tengeri állomása. A Zaha Hadid Tengerészeti Állomás (2016) egy magas színvonalú építészeti projekt: mind vizuálisan mind funkcionálisan folyékony átmenetet képez a szárazföld és a víz között. De figyelemre méltó a Salernói-öbölre, és az Amalfi-partra nyíló pazar panorámája miatt is. Ma Salerno egyik fontos szimbóluma. A terminálépület egy osztrigára emlékeztet, amely visszaköszön a belső terében lévő folyékony elemekben és a felületeken keresztül is. A háromszintes épület közel 100 m hosszú, az Amalfi-partra induló kompok helye, és ideális kiszállóhely a körutazáson lévő utasok számára.

Stazione Marittima di Salerno

Minerva kertje – Giardino della Minerva

A Minerva kertjét Salerno híres orvosa Dr. Silvatico hozta létre még a 18. században. A botanikus kert egy oktatási kert is volt, a betegségek gyógyítására szolgáló növények tanulmányozására szolgált. Számtalan utazása során különleges és ritka fajokkal gazdagította, például a legendás mandragórával, ma 200 fajta növény látható. A látványos teraszos kialakítású kert keskeny utakon és nagyon meredek lépcsőkön keresztül járható be. A kertben látható néhány középkori csempe, valamint egy Patikamúzeum is.

giardino della minerva salerno

Lungomare di Salerno

A Trieste Lungomare sétány Salerno tengerpartján húzódik, egy kellemes fákkal szegélyezett terület, amely árnyékot kínáló padokkal is rendelkezik. A sétány a Piazza della Libertától a Porto Turisticóig tart 1 km hosszan, néhány szökőkút és szobor is díszíti. A vízparti létesítményektől, éttermektől kávézóktól és bároktól csak egy pár lépésre fekszik, kiváló helyszín a naplementéhez.

lungomare di salerno

Crescent Salerno

A Crescent és az előtte lévő Piazza della Libertá Salerno egyik legjelentősebb és legújabb fejlesztése, a komplexum 2021-ben készült el. A tér Európa legnagyobb tengerparti tere, és a Crescent félhold alakban veszi körül. A hétemelet magas, 300 m hosszú épület a neves katalán építész Ricardo Bofil munkája. Az épület négy szinten egy bevásárlóárkád fölé magasodik, egyes szintek kizárólag kereskedelmi funkciójúak, öt szinten viszont modern lakásokat alakítottak ki, ahonnan a világ egyik legjobb kilátását lehet élvezni.

Crescent Salerno

Salerno strandok

Salerno partvonala kb. 5 km hosszú, a homokos strandok a történelmi városközpont előtt találhatók.

salerno beach

Marina Beach

Marina Beach Salerno gyönyörű strandklubja elegáns és kifinomult környezetet kínál. Bérelhetők kényelmes sátoros pavilonok, amelyekhez strandtörülköző is jár, illetve a hagyományos napernyővel ellátott napozóágyak is megtalálhatók.

Santa Teresa

A Santa Teresa strand a Lungomare Triestén található, a kikötő és a tengeri állomás közelében. A város egyik legfelkapottabb városi strandja, népszerű találkozóhely.

Torrione

A Torrione strand a kikötőtől déli irányban az ősi őrtorony közelében található.

Mercatello

A Mercatello strand a Lungomare Cristoforo Colombo mentén található ingyenes városi strand. A sötét homokos strandot hullámtörők határolják. Főszezonban meglehetősen zsúfolt lehet.

Salerno utazás

Salerno szállás

Fotók forrása: Pixabay, Pexels, Unsplash, Wikipedia, Planetofhotels