Capri sziget látnivalók

Capri

Capri a világ egyik legdivatosabb nyaralóhelye, híres luxusszállodáiról és éjszakai klubjairól, de kedvelt Nápolyból egynapos kirándulásra. Leghíresebb természeti látnivalói a Kék-barlang, és a Faraglioni. Két nagyobb városa van, a kikötőhöz közelebb fekvő Capri, amelynek nevezetes látnivalója a Piazetta, illetve a sziget legmagasabb részén lévő Anacapri, ahol a Villa San Michele-t érdemes felkeresni. A városokba siklóval, és kis helyi buszokkal lehet a legkönnyebben feljutni. Kihagyhatatlan program a sziget körüli hajózás, és libegőzés a Monte Solaro hegyre, amely Capri legmagasabb pontja, és bámulatos panoráma nyílik Capri szigetére és a környékre.

Capri sziget látnivalók

Capri a Nápolyi-öbölben található kis sziget, rendkívül jó az összeköttetése a szárazfölddel. Capri a luxusnyaralások kedvelt célpontja, ugyanakkor egy könnyű egynapos kirándulás Nápolyból is. Két városa van Capri és Anacapri. Caprira a világ minden tájáról érkeznek hírességek a luxushotelek, a csúcskategóriás dizájner butikok, az éjszakai szórakozóhelyek, és nem utolsó sorban a lenyűgöző szépségű táj miatt.  Anacapri történelmi központja viszont sokkal békésebb és meghittebb, és a szálláshelyek is olcsóbbak.

Capri látnivalók

Piazetta

Capri egy elbűvölő nyaralóhely, hemzseg a hírességektől, a legtöbb klub és éjszakai szórakozóhely is itt található. A Piazetta (hivatalos neve Piazza Umberto I) a sziget társadalmi életének központja, számtalan bárjával, és kávézójával a világ egyik legdivatosabb tere, amely kedvelt a hírességek, hollywoodi sztárok és a világhírű sportolók körében. Capri központja régen piactérként működött, fontos látnivalója az óratorony, és a sziget legnagyobb temploma a 17. századi Santo Stefano-templom. A környező utcácskákban kézi készítésű bőrszandálokat és korallékszereket árusító kézműves műhelyeket lehet felfedezni. A Marina Grande kikötőből legkönnyebben és legolcsóbban kis buszokkal, vagy siklóval (funicolare) lehet feljutni. Bár az út csak pár percig tart, a siklóra való sorban állás szezonban ennek jóval többszöröse.

Capri Piazetta

Faraglioni

A sziget ikonikus látnivalója a Faraglioni nevű sziklaképződmények, amelyek a sziget déli partján egymás közelében találhatók. A tengerből kiemelkedő szikláknak külön nevük is van: a szárazföldhöz kötődő neve Stella, a középső a Faraglione Mezzo, amelynek központi üregén egy kis hajó is átfér, míg a harmadik a Faraglione di Fuori, vagy más néven Scopolo. A Faraglioni fotózására a következő helyszínek a legjobbak: Augustus kertjei, a Punta Tragara kilátója, és a Via Miglierán a Belvedere de Filosofi.

Capri Faraglioni

Tiberius villái

Tiberius császár összesen 12 villát építtetett Capri szigetén, amelyek szétszórtan találhatók meg, de ma már csak 3 maradt fenn. Ezek közül a Villa Jovis a legnagyobb, és a legjobb állapotban megmaradt rezidencia, amely a Piazetta felöl egy meredek emelkedőn keresztül, kb. 45 perc alatt közelíthető meg. A villa előtt érdemes megállni az Astarita parknál, amely látványos a tenger fölé magasodó teraszokról.

capri tiberius villa

Augustus kertje és a Krupp

Az Augustus kertje (Giardini di Agusto) a legjobb fotózási helyszín a Faraglioni és a tenger megörökítésére, a virágokkal díszített panorámás terasz Capri központjának közelében található. Másik oldala a Marina Piccola-öbölre, és a mérnöki bravúrra a Via-Kruppra néz. A Via Krupp egy útvonal, amelyet a nevét viselő iparos építtetett a 20. század elején azért, hogy a sziklák tetején lévő lakosztályától a jachtjához, a Marina Piccoláig gyorsan lejusson. A számos hajtűkanyart tartalmazó út jelenleg sziklaomlás veszélye miatt le van zárva, ugyanakkor látványnak sem utolsó.

Capri Giardini di Agusto

Föníciai lépcsők

A La Scala Fenicia egy hosszú és meredek kőlépcsősor, amelyet valószínűleg a görögök építettek, a közelmúltban újult meg. Kb. 300 m magasan található, és Capri városát Anacaprival köti össze, a lépcsők a Villa San Michele közelében érnek véget.

Capri La Scala Fenicia

Anacapri látnivalók

A legismertebb látnivalók például a Kék-barlang, a világítótorony, vagy a Villa San Michele Anacapri településhez tartoznak.

Anacapri látnivalók

Kék-barlang

A természetes barlang Capri leghíresebb látnivalója, ahol a víz varázslatos azúr kék színben tündököl ezüstös tükröződésekkel. A fény a barlang szája alatt lévő víz alatti nyíláson hatol be. Ahogy a vízen a fény áthalad, a vörös tónusok kiszűrődnek, és a barlangba csak a kék jut be. A látványos fényviszonyok 12-14 óra között látszanak a legerősebben, de az ezüstös visszaverődés délelőtt folyamán is látványos. Az utóbbi jelenség köszönhető a víz alatti tárgyak külsejét borító apró buborékoknak, és a fénytörés idézi elő a különleges ezüstös hatást.

Capri kék barlang

A barlang hossza 60 m, a szélessége pedig 25 m. A barlang szája csak 1 m magas, és 2 m széles. Kedvezőtlen időjárási viszonyok, zord, viharos tenger esetén nem közelíthető meg a barlang bejárata, illetve általában zárva tart november-március között is, viszont kedvező feltételek esetén még a téli időszakban is nyitva lehet. Ezért indulás előtt a nyitvatartásáról érdemes érdeklődni az információs pontokon, a Marina Grandén, vagy Capriban a Piazettán. A legendás tengeri barlang kis csónakokba való átszállással látogatható, és jó tudni, hogy sem beúszni nem lehet, és a csónakból sem lehet kiszállni az úszás kedvéért. A Kék-barlang elérhető több útvonalon, például a Villa Damecuta panorámás terasza felöl egy kis ösvényen (kb. 20 perc alatt), illetve busszal, amely a barlangig vezet. Valamint Anacapriból a Piazza Vittoria buszmegállóból. A Kék-barlang naponta 9-17 óráig tart nyitva – kedvező feltételek esetén -.

Tipp:

Erősen borús időben kevésbé látványos a fényhatás, illetve 15 óra után a hullámzás miatt a barlang bezárulhat így felfüggeszthetik a belépést. Turista szezonban a csónakra való várakozás hosszú ideig (akár egy óráig) is tarthat.

Anacapri

Monte Solaro

Capri legmagasabb és egyben legpanorámásabb kilátópontja a Monte Solaro, majdnem 600 m-rel van a tengerszint felett. Nem csak Capri szigetére, de az egész Nápolyi-öbölre, az Amalfi-partra, és egészen Calabria távoli hegyeire nyújt pazar kilátást. Megközelíteni gyalogosan, illetve libegővel lehet (La Seggiovia), amely Anacapriból a Piazza Vittoriáról indul. A hegy teteje gyalogosan szintén a Piazza Vittoriáról nagyjából egy óra alatt érhető el.

Capri Monte Solaro

Villa San Michele

A Villa San Michele a másik legfelkapottabb látnivaló, a különböző szintekre tagolt épületet a svéd orvos Munthe építtette a 20. század elején. Egy múzeum is egyben, a gyűjteményben számos ősi lelet, szarkofágtöredék, márványoszlop, valamint a kertjében egy görög sír is látható. Kedvelt fotótéma a kertben lévő gránit szfinx szobor, amely Capri szigetére néz.

Capri Villa San Michele

Villa Damecuta

A Villa Damecuta (Tiberius egy másik villája) Anacapriban található, szintén jól megőrzött látnivaló. Capriból busszal is elérhető, a busz közvetlen a Damecuta régészeti park előtt is megáll.

Capri Villa Damecuta

Casa Rossa

A vörösre festett villa Anacapri történelmi központjában található, fő látnivalója a négy római szobor, amelyet a Kék-barlangban találtak – amelyet Tiberius császár idején tengeri templomként (nimfeum) használtak – valamint „ A festett sziget” című állandó kiállítás.

Capri Casa Rossa

Punta Carena világítótorony

A Punta Carena a Tirrén-tenger jelentős világítótornya, a Limmo-félszigeten található, amelyen túl már csak a tenger húzódik egészen Szicíliáig. Látnivalója a mögötte lévő Migliera szikla a 19. századi védőfalakkal, valamint a kényelmes teraszain található fürdőlétesítmények.

Capri Punta Carena

Capri strandjai

A sziget környékén számos strand található, például a Marina Grande strand közvetlen a kikötő mellett helyezkedik el, egy nyilvános és két strandklubból áll. A Marina Piccola ingyenes strandjai kedveltek a Faraglionira nyíló kilátás miatt, itt is több strandklub található. Az Anacaprihoz tartozó strandok főként a part menti sziklák igen mélyvizű platformjai, amelyek a Faraglioni alatt, valamint a Kék-barlang és a Punta Carena világítótorony között találhatók, ezért a családos nyaralóknak inkább Capri köves, kavicsos standjai ajánlottak. A világítótorony (Faro) közelében lévő fürdőterületen két strandklub és egy szabad terület található, a vízbe vaslétrákon keresztül lehet könnyen bejutni. A sziget egyik legkedveltebb helyszíne strandolásra, és vízparti naplementés vacsorára egyaránt.

Capri strandok

Capri hajótúrák

A sziget körül hajókirándulás, vagy a Kék-barlang túra az egyik legjobb program, amelynek keretében a távolabbi helyszínek, vagy a drámai partvonal – a rejtett öblökkel és barlangokkal – fedezhető fel. A Kék-barlang túra magába foglal egy megállót, amelynek lényege, hogy egy kis evezős csónakba kell átszállni a barlang keskeny nyílásán való bejutáshoz. Jó tudni, hogy a rövid, kb. öt perces látogatásért általában külön kell fizetni – amennyiben a túra nem tartalmazza -. A sziget körüli hajóút során megtekinthető a kevésbé felkapott Zöld-barlang, amely a sziget túlsó oldalán található, és fénye a tenger intenzív színeit tükrözi vissza.

Capri komp

Capri megközelítése

Capri egész évben megközelíthető kompokkal és szárnyashajókkal akár Nápolyból, vagy Sorrentóból. A kompút Nápoly felől kb. 50 perc, míg Sorrento felől kb. 30 perc alatt érhető el. A nyári hónapokban az Amalfi-partról (Positano, Amalfi), valamint Ischia szigetéről, és Salerno felől is elérhető.

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Expedia, Unsplash, Pinterest