Sorrento látnivalók

Sorrento

Sorrento egy meredek lejtőn fekvő üdülőváros, hivatalosan nem része az Amalfi-partnak, de sok turista innen indul az Amalfi-parti kirándulásra. A kellemes hangulata, a bájos utcái és a fentről nyíló panoráma miatt kiváló egy rövid kiruccanásra. A menetrend szerint közlekedő kompokkal és a Circumvesuviana vonattal könnyen megközelíthető Nápolyból és Pompei felől is.

Sorrento egy népszerű üdülőhely, Nápolytól kb. 50 km távolságra található. Könnyen megközelíthető a Pompein és Herculaneumon (Ercolano) keresztül a Circumvesuviana vonattal kevesebb, mint egy óra alatt. Illetve a Molo Beverellóról a menetrend szerint közlekedő kompokkal. Habár olyan világhírű látnivalókkal nem rendelkezik, mint a szomszédai (például Nápoly, vagy Pompei), azonban a kellemes hangulata, és a fentről nyíló panoráma miatt érdemes egy pár órát a városban tölteni.

Sorrento

Sorrento városközpontja és a Villa Comunale

A városközpont a meredek hegyoldal mellett található, és a vasútállomás pár száz méter távolságra található a látványos panorámás terasztól a Villa Comunale parktól. Sorrento főtere a Piazza Tasso, amely különböző ünnepségek, és a karácsonyi vásár helyszíne. Innen pár lépésre van Via S. Sesareo és a Corso Italia, amely telis tele van kisebb nagyobb üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal. A San Francesco kolostor épülete hozzákapcsolódik a Villa Comunaléhoz. Az eredeti épület a 14. században épült, majd az évszázadok során különböző díszítőmotívumokkal egészült ki.

A központból több módon lehet lejutni a kikötőhöz (Marina Piccola), egyrészt helyi buszokkal egy meredek kanyargós úton, vagy a Villa Comunale parktól induló lépcsősoron keresztül. Illetve egy (fizetős) lift segítségével, amely a parkban található, és az alsó állomás pedig a kikötő mellett a sziklába vájt nyílásban található.

Sorrento látnivalók

Művészetek Háza – Museo del Correale di Terranova

A múzeum egy 18. századi rezidenciában található, a négy emeleten összesen 24 kiállítóterem tekinthető meg. A földszinten a régészeti gyűjteményben ókori görög és római leleteket láthatók. A harmadik emeletén olasz és európai porcelán gyűjteménnyel rendelkezik benne meisseni, herendi, Capodimonte, és sévresi porcelántárgyakkal. Az első emeleti szobákban a nápolyi iskola festményei, és a flamand festmények tekinthetők meg.

Sorrento Museo del Correale di Terranova

Sorrentói Malom Völgye – Vallone dei Mulini

A Piazza Tasso mögött található egy mély völgyhasadék, amely a világ egyik legtöbbet fotózott elhagyatott helye, és ez az utolsó megmaradt szurdok, amely Sorrentót határolja. A nevét adó malom 1600 körül épült, egykor a gabona őrlésére, és a kézművesek által felhasznál faanyag feldolgozására szolgált. Több évszázaddal később bezárt, és az árvizek, a mikroklíma változása a térségben ritka növényfajok, páfrányok fejlődését tette lehetővé. A völgy és az egykori helyszín (feltételezett) bejárata a Stragazzi parkoló melletti kis bejáraton keresztül közelíthető meg, amely a látható a kikötőt a Piazza Sant’ Antonio-val összekötő útról.

Sorrento Vallone dei Mulini

Limmonoro Fabbrica

Sorrento ismert a citromról, a Limoncello és más citrusos termék vásárlásáról és kóstolásáról, amelyek a környék legíresebb gasztronómiai termékei. A központi sétálóutcában található a Via S. Sesareon a Limmonoro Fabbrica (1905), amely egy lepárló és üzlet, jelenleg a leghíresebb hely Sorrentóban, ahol a helyi termelésből származó cukorkákat, citromos csokoládét lehet kipróbálni, és kulináris cikkeket (pl. kézműves csokoládék, olívaolaj, balzsamecet, keksz, kandírozott gyümölcs) lehet ajándékba vásárolni.

Sorrento Limmonoro Fabbrica

Kirándulások a közelben

Giovanna királynő fürdőhelye – Capo di Sorrento

A Giovanna királynő fürdőhelye (Bagni della Regina Giovanna) Sorrento természetes medencéje, amely népszerű a kristálytiszta vízéről.  Egyben régészeti lelőhely is, az egykor hatalmas ókori római villa, a Pollio Felice villájának romjai mellett található. Mindkettő ingyenesen látogatható, és a főszezonban a fürdőhely igen zsúfolt lehet. Megközelíteni csak kb. fél órás gyaloglással Sorrentóból a Traversa Punta Capo felöl, vagy a tenger felől lehet.

Sorrento Bagni della Regina Giovanna

Fotók: Pixabay, Wikipedia, Italia.it, Flickr – Roger Smith