Positano látnivalók

Positano látnivalók

Positano az Amalfi-part egyik legfelkapottabb városa, egész világon ismert fotótéma az ikonikus kilátás, és a tengerre ereszkedő színes házai miatt. Az elegáns város kedvelt úti célja a nászutasoknak, és a romantikus pároknak. Fő látnivaló a Maria Assunta-templom, valamint a közelmúltban feltárt római villa. A történelmi központ a felső városrészben található, ahonnan Capri látványos szikláira nyílik pazar kilátás.

Positano

Positano látnivalók

Az Amalfi-part 55 km-es szakaszán 13 város található, a legismertebb Amalfi és Positano, illetve a legszebb panorámát kínáló Ravello. Positano az Amalfi-part legidillibb, és legfestőibb városa, szinte függőleges a fekvése. A legvonzóbb attrakciója a képeslapra illő táj, és sokan kimondottan a fotózás miatt érkeznek egynapos kirándulásra. Positano már az ókori Róma idején is fontos város volt. Majd évszázadokkal később a 16. századtól élte virágkorát, és gazdag barokk házak épültek terasszal a tengerre. A második világháború után számos művészt bűvölte el a hely szépsége, és a régi házakat, kolostorokat fényűző villákká alakítatták. A városközpont a Spiaggia Grandétól a Piazza dei Muliniig tart. A labirintusos utcáit meredek lépcsősoron lehet megközelíteni. Az elegáns óvárosa hemzseg az exkluzív üzletektől, ahol kézzel készült táskák, szandálok, és cipők vásárolhatók, nagyjából egy óra alatt bejárható.

Positano látnivalók

Chiesa di S. Maria Assunta

Positanóban számos templom található, az egyik legrégibb a Chiesa di S. Maria Assunta, amely Positano legfontosabb vallási épülete. Az 1200 körül épült templom díszes majolika kupolával rendelkezik, és egy ősi bizánci mozaik maradvány található az apszisában. A 12. századi bizánci oltárkép egy fekete Madonnát ábrázol a gyermekével.

Történelmi központ – Centro storico

Az alsó városrész („bassa”) fölött húzódik a felső városrész („alta”), amely Positano történelmi központja. Az volt a szerepe, hogy védje a lakosságot a kalózok inváziójától és a szökőártól. Látnivalói a város legrégebbi házai, és a mellettük található a 11. századi Új templom (Chiesa Nuova), amely a 17. századi felújításának köszönheti a nevét. A lenyűgöző panorámát nyújtó Li Parlati negyedből tiszta időben egészen a Faraglionira lehet ellátni, amely Capri egyik fő nevezetessége.

Positano városközpont

Római villák és a Római Régészeti Múzeum – MAR Positano

Positano már az ókori rómaiak körében is népszerű volt, a Spiaggia Grande környékén fényűző villákat emeltek. A Villa D’ Ozio egy római lakóvilla, amelynek egy részét a közelmúltban tárták fel a Maria Assunta-templom oratóriuma alatt, és 4. pompei stílusú mozaikpadlóval és freskókkal rendelkezik. Positano légvonalban csak 20 km távolságra van a Vezúv kráterétől, és nagyon sokáig az feltételezték, hogy a 79-ben történt kitörés az Amalfi-partot megkímélte. Az ásatási adatok szerint viszont sem az ősi tengerparti villákat, sem a lakosokat nem kímélte meg. Elegáns vonalvezetésű bronz használati tárgyakat, és lakberendezési tárgyakat tártak fel.

MAR Positano

Fornillo, a Szerelmesek utcája – La via degli innamorati

A Szerelmesek utcája a tenger mentén húzódik Positano Grande strandjától a Fornillo strandig. Az úton egy barlang is látható, valamint a felső rész fölé kapaszkodó kis házak, amelyek művészek és festők menedékhelye volt és pazar panorámát nyújtott a számukra.

Positano La via degli innamorati

Trasita torony – Torre trasita

Az Amalfi hercegség őrtornyai a kalózok elleni védekezés céljából épültek – Fornillo, Sponda, Trasita torony. A Trasita torony a 16. században épült, köralaprajzú, és eredetileg két egymásra nyíló boltíves, tetős szoba volt. Ma magántulajdon, és rezidenciaként működik, ahol exkluzív, tengerre néző lakosztályok találhatók.

Positano Torre trasita

Positano strandjai

Arienzo strandja

A part tájolása miatt csak a reggeli és délelőtti órákban süt a nap az Amalfi-part nagy részén, viszont Positano Arienzo strandján a délutáni órákban is lehet élvezni a napsütést. Előnye még, hogy rendkívül tiszta a víz, és a strandklub (stabilimento) mellett ingyenes szakasszal is rendelkezik. Hátránya, hogy több száz kőlépcső megtételével lehet elérni – ami megszokott Positanóban -, ezért gyakran a „300 lépcsőfok strandjaként” emlegetik.

Positano Arienzo strand

Spiaggia Grande strand

Positano legfelkapottabb strandja bárokkal, éttermekkel rendelkezik, közvetlenül a móló mellett található. A főszezonban nagyon zsúfolt. Ennek az is az oka, hogy kb. 300 méter hosszan a környék legnagyobb strandja. A drága strandklubok mellett ingyenes strandrész is található. Másrészt innen indulnak kis hajók is a nehezen megközelíthető strandokhoz és sziklafalak között húzódó öblökhöz is. A Spiaggia Grande nyáron az éjszakai élet központja, és számtalan rendezvénynek ad otthont.

Positano Spiaggia Grande

Fornillo strand

Positano második legnagyobb strandja, amely a Spiaggia Grande strandról hajóval, illetve a Szerelmesek utcáján gyalog érhető el. Impozáns az elhelyezkedése, két végében az őrtornyokkal. Ingyenes strandrész is található, és jóval nyugalmasabb, mint a főstrand.

Positano Fornillo strand

Fotók: Pixabay, Tripadvisor, Ecampania, Torretrasita, Sorrentoreview