Herculaneum

Herculaneum

Herculaneum egy régészeti lelőhely Nápoly közelében, de az egykori gazdag üdülőtelepülés messze nem olyan híres, mint sorstársa Pompeii. Fő látnivalói a tökéletesen megőrzött házai, és az ókori romjai. A Herculaneum Régészeti Park területe akár pár óra alatt is felfedezhető, ezért sokan részesítik előnyben. Jó tudni, hogy a park szerdánként zárva tart. Érdemes kombinálni a Vezúv megmászásával, és Ercolanóból többféle lehetőség van a megközelítésére.

Herculaneum története röviden

Herculaneum szintén a Vezúv lábánál, Nápoly közelében lévő település, egykor gazdag nápolyiak, és Campania más régiójából érkezők tengerparti nyaralóhelye volt – állítólag Pompeiinél is gazdagabb környék volt. A Vezúv 79-es kitörése különböző módon semmisítette meg a városokat, például Pompeiiben az épületek a lezúduló kőtömeg rongálta meg mielőtt a hamu betemette volna. Herculaneum ez nagyrészt elkerülte, de a kitörés másnapján hatalmas sebességű, és kb. 250 Celsius fokos gáz, és hamu un. piroklasztikus hulláma semmisítette meg, majd 16 m mélyen betemette. Herculaneum feltárása a 18. század közepe óta tart, és folyamatosan hozzáférhetővé teszik a látogatók számára. Szintén része az UNESCO Világörökségnek.

Herculaneum látnivalók

Pompeiit vagy Herculaneumot érdemes felkeresni?

Főként időhiány esetén merülhet fel a kérdés, hogy Herculaneumot, vagy Pompeit (esetleg mindkettőt) érdemes felkeresni. Pompeii egy fontos és gazdag kereskedelmi város volt, a római arisztokrácia kedvelt üdülővárosa, és a jelentőségével együtt a kiterjedése is egyre nőtt. Herculaneum megmaradt egy kisebb tengerparti üdülővárosnak. Pompeiivel összehasonlítva a kitörés idején gazdagabb város volt, így itt a díszes, színes márvány burkolatú magánvillák dominálnak.

Pompeii az egyetlen régészeti lelőhely világszerte, amely az ókori római városokról, és a lakosság életmódjáról teljes képet ad. Viszont Herculaneumban a magasabb épületek is tökéletesen megőrződtek: a hamu és a sár megvédte a kétszintes épületeit (domus) is, érintetlenül megtartva a belső dekorációkat, például a fabútorokat és a márvány építészeti elemeket, valamint a hétköznapi tárgyakat (például a lakók ékszereit), vagy az értékes papirusz tekercseket. Ezek Pompeiiben nem maradtak fenn.

Bár messze nem olyan ismert, mint Pompei, de a feltárt maradványok (szerves maradványok, élelmiszerek) a lakosság hétköznapi életéről átfogó képet nyújtanak. Míg Pompeii évente több millió látogatót vonz, addig a Herculaneumba szinte csak a tizede, kb. 300 ezer látogató érkezik. Herculaneumban sétálva könnyebb megérteni az egykori város működését, Pompeiiben ez szinte csak egy vezetett túra, és a magyarázatok által lehetséges, ugyanakkor Pompeiiben eltévedni is könnyebb a város elrendezése miatt. Érdekesség, hogy jelentős része a mai napig az új város Ercolano alatt fekszik.

Herculaneum látnivalók

Herculaneum jóval kisebb, kb. 20 hektáron terül el, a fő látnivalók nagyjából 2 óra alatt kényelmesen bejárhatók. Elrendeződése is jóval egyszerűbb, gyakorlatilag három párhuzamos utcára oszlik.

Decumaneus Maximus és a Piac

A Decumaneus Maximus volt az ősi város legfontosabb és legnagyobb útja, a leggazdagabb házak itt helyezkedtek el, valószínűleg a szekerek elöl elzárt terület volt. A városi piacot itt tartották: az út közepére néhány faoszlopot állítottak, amelyre függönyöket akasztottak fel, és alattuk állították fel az elárusító standokat. Néhány üzlet (pékség, ékszerész, vendéglős) közvetlenül a járdára néz, az egyik üzleten ma is látható egy freskó, rajta négy különböző színű boroskancsóval és az adott bortípus árával.

Herculaneum Olaszország

 Gyógyfürdő – Thermopolium

Az ókori Rómában a fürdő volt az egyik legfontosabb helyszín, és nemcsak az arisztokrácia, hanem a köznép számára is. Herculaneumban három fürdőt tártak fel, a díszes Központi fürdő jól megőrzött termikus részekkel rendelkezik, (külön női és férfi résszel). A kivételesen jó állapotú Külvárosi fürdő a tengerparthoz közel található, látnivalója az előcsarnok, és a vízmelegítő rendszer a medence közepén.

Színház – Il Teatro

A Forum közelében található színház 2500 fő befogadására volt képes. Egy bonyolult alagúthálózaton keresztül látogatható. A díszes dekorációk egy része a helyszínen látható, a többség a Nápolyi Régészeti Múzeumban van kiállítva.

Edzőterem – Ercolano Gymnasium

Ercolano Gymnasium egy többfunkciós épület, amely egy monumentális bejáraton keresztül közelíthető meg. Az épületnek csak egy része került feltárásra.

Augustálisok szentélye – Sede degli Augustali

A fórum közelében található épület nevezetes a freskóiról: a négyszög alakú teremben lévő festményei a legjobban megőrzöttek, egyik Herkulest ábrázolja csatában, a másik pedig római istennők társaságában.

Csónakház – Fornici

A legújabb tanulmányok szerint a lakosok közül sokan a boltíves, kőből épült csónakházakban (összesen 12 ilyen kikötői raktár volt) kerestek védelmet, itt kb. 300 holttest csontvázát találták meg. A megrázó halálukkal kapcsolatban több, különböző hipotézis van. Valószínűleg fulladás okozta a halálukat, és az egyre emelkedő hőmérséklet szenesítette el a tetemeket. Ezenkívül különféle ékszereket, érméket és csónakokat, valamint egy 9 m hosszú római hajót találtak.

Bicentenáriumi ház – Casa del Bicentenario

A pazar lakóház a főúton a Decumaneus Maximuson található. A területe hatalmas kb. 600 m2, az út felöl különféle üzlethelyiségekből áll, és a felső részét pedig önállóvá tették – eladás, vagy bérbe adás céljából. A ház padlózatát néhol mozaikokkal, a dolgozószobáét (tablium) pedig színes márványlapokkal díszítették, a falai festményekkel gazdagon borított. A kertjét az eredeti növények maradványainak feltérképezésével állították helyre. A ház jelentőségére utalnak a vésett viasztáblái, amelyek a római társadalom életébe engednek bepillantani. Illetve a kereszt alapú lenyomat, amely lehetséges, hogy a korai kereszténységre utal, de az is lehet, hogy csak díszítés.

Herculaneum mozaik

Neptunusz és Amfitrit háza – Casa di Nettuno ed Anfitrite

A domus egy középosztálybeli gazdag kereskedő tulajdona volt. Bár a ház nem nagy, a belsejében lévő fogadószoba (triclinium) jelentős művészeti értékkel rendelkezik – drága üvegpaszta mozaikok díszítik. A külső fala leomlott, így az utcáról is jól látszik a ház második emelete, a felső szintre egy kis fülkében lévő lépcső vezet fel. Érdekesség, hogy a rabszolgák általában a felső szinteken, kicsi, de minden kényelemmel felszerelt helyiségekben laktak, és felszabadulásuk után is szoros kapcsolatban maradtak a háziakkal.

Mozaik átriumos ház – Casa dell’Atrio a Mosaico

A freskókkal díszített ház a nevét a fekete-fehér csempés átriumról kapta, amelynek padlóját művészi mozaik díszíti, az impozáns dekoráció a tulajdonos gazadagságára utal. A ház egy nagy kerttel rendelkezett – közepén egy márvány szökőkúttal, a kertből gyönyörű panoráma nyílt a Nápolyi-öbölre.

Samnite ház – Casa Sanniticia

A görög stílusú Samnite ház Herculaneum egyik legrégebbi patrícius rezidenciája, az átriuma freskókkal és jón oszlopokkal díszített galériával rendelkezik.

Megközelítés

Parco Archeologico di Ercolano

Corso Resina 80056 Ercolano, Napoli

Az Ercolano Régészeti Park területét legkönnyebben a Nápoly-Sorrento között közlekedő Circumvesuviana vonattal lehet kb. 30 perc alatt elérni. A megálló Ercolano Scavi, amely 15 perces gyaloglásra található a bejárattól.

Jegyár

Jegyár: 13 €

További kedvezményekről a park oldalán lehet tájékozódni a https://ercolano.beniculturali.it/oraricontatti/ alatt. A belépőjegyek a jegypénztárban és online a régészeti park hivatalos árusítóhelyén, a www.ticketone.it weboldalon is megvásárolhatók.

Nyitvatartás

Október 1 – március 15 között: 09:30-17:00 (utolsó belépés 15:30)

Március 16 – október 14 között: 09:30-19:30 (utolsó belépés 18:00)

Zárva tart szerdánként, december 25. és január 1-jén

Kirándulás a Vezúvhoz

A herculaneumi kirándulást érdemes kombinálni a Vezúv megmászásával. Ercolanóból többféle lehetőség van eljutni a Vezúv kráteréhez legközelebbi parkolóhoz a menetrend szerint közlekedő busszal (SITA Sud), és a Vesuvio Express-szel.

Herculaneum jelentősége

A 20. században – Európában talán elsőként – Herculaneumot egy skanzenként mutatták be a nagyközönségnek: a város maradványai és a régészeti lelőhelyen talált eredeti tárgyak alapján rekonstruálták. Az elhunytak emberi maradványainak (kb. 100 elszenesedett csontváz) tanulmányozásával a tudósok betekintést kaptak a lakók életmódjáról, az egészségi állapotukról és a halálukról.

Fotók: Pixabay