Nápoly látnivalók

Nápoly látnivalók

Nápoly egy rendkívül sokszínű tengerparti város, amely sajátos temperamentummal rendelkezik. Itt található Európa legnagyobb történelmi központja, olyan híres látnivalókkal, mint a Nápolyi Dóm San Gennaro ereklyéjével, a Fátyolos Krisztus szobor a Sansevero kápolnában, vagy a föld alatti Nápoly a Napoli Sotterranea. A Vomero-hegyen lévő Castel Sant’Elmo erődről nyílik a legjobb panoráma Nápolyra, és legkönnyebben siklóval lehet feljutni.

Nápoly látnivalók és programok

Campania az egyik legszebb olasz régió, olyan varázslatos helyekkel rendelkezik, mint Nápoly, Pompei, Amalfi és még sok más. Nápoly Campania régió fővárosa, egyben a harmadik legnagyobb város Olaszországban. Európa egyik kulturálisan leggazdagabb városa, kb. háromezer éves történelmi múlttal rendelkezik: a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötővárosa volt, emellett nagyon fontos szerepe volt a görög kultúra közvetítésében. Hihetetlen adottságai és látnivalói miatt évek óta vonzó úti célpont, bár a látogatottsága Velencével, vagy Rómával nem hasonlítható össze. A nápolyi régióban olyan világhírű helyek találhatók vannak elérhető közelségben, mint például Pompei, Herculaneum, Sorrento, Capri szigete, és az Amalfi-part.

Nápoly óvárosa

Centro Storico – Nápoly történelmi központja

Nápoly több területre és városrészre oszlik, és mindegyik más-más látnivalót és élményt kínál. A történelmi központja olaszul Centro Storico Európában a legnagyobb, a több mint száz sikátorból álló utcái között élhető át leginkább az autentikus nápolyi hangulat. A történelmi központot az ókorban a görögök népesítették be. Itt találhatók a világ legjelentősebb múzeumai, görög-római maradványok, földalatti művészeti állomások, föld alatti átjárók, alagutak (például a Galleria Borbonica, amelyet a második világháború alatt óvóhelyként használtak). Az óváros része a Világörökségnek. Egyik leghíresebb utca a 800 m hosszú Via dei Tribunali, amely Nápoly fő artériája, valamint a vele párhuzamos ikonikus Spaccanapoli, amely Nápoly legfelkapottabb látnivalóit kínálja. Nápolyban szinte egész évben tart a karácsonyi hangulat, híres betlehemes boltok, és kézműves műhelyek találhatók a Via San Gregorio Armeno mentén.

Nápoly Centro Storico

Nápolyi Dóm és San Gennaro ereklyéje

Alig pár háztömbnyire a Spaccanapolitól található a Nápolyi Dóm, amely a számtalan templom közül a legjelentősebb, itt található a város legtiszteltebb szentjének ereklyéje. San Gennaro egy 4. században élt mártír, akinek a vérét tartalmazó fiolát lehet a dómban megtekinteni. Évente három alkalommal a San Gennaro fesztivál idején tömegek figyelik, hogy a vér cseppfolyóssá válik-e, vagyis éri-e szerencse a várost. A 13. századi katedrális része a még a Santa Restituta-bazilika, és a San Giovanni in Fonte keresztelőkápolna, valamint a felbecsülhetetlen ötvös remekművekből álló múzeum.

Nápolyi Dóm

Castel dell’ Ovo és a Lungomare

A több mint 2 km hosszú Lungomare a legfelkapottabb Chiaia negyedben található, a sétány a tengerpartot követi a Via Partenope a Via Francesco Caracciolo mentén. A sétányon pompás kilátás nyílik a Nápolyi-öbölre és a Vezúvra. Nápolyban számtalan kastély található, a Castel dell’ Ovo (magyarul Tojásvár) Nápoly legrégibb és egyben a legszebb fekvésű erődkastélya: a kis Megaride szigeten áll a tengerben, közvetlen a Via Francesco Caracciolo mellett. A 12. században épült védelmi erődként, de később börtönként és királyi rezidenciaként is szolgált. Ma a belső helyiségeit időszaki kiállításokra, és rendezvényekre is használják. A kastély sáncairól az öbölre, a közeli kompkikötőre és a Vezúvra is látványos kilátás nyílik. A kastély és a múzeum is ingyenesen látogatható.

Castel dell'Ovo Nápoly

Capella Sansevero – Fátyolos Krisztus szobra

Nápoly egyik legnépszerűbb látnivalója a Sansevero kápolnában található Fátyolos Krisztus szobor (1753), amely szintén pár háztömbnyire található a Spaccanapolitól. Az áttetsző fátyolba burkolt Krisztus test a barokk kreativitás és szépség egyik legfontosabb megtestesítője, a világ egyik leglenyűgözőbb alkotása. A kápolna további nevezetes látnivalója a föld alatti kamrában látható Anatómiai Tanulmányok.

Nápoly Capella Sansevero

Museo Archeologico Nazionale – Országos Régészeti Múzeum

A világ egyik legjelentősebb régészeti múzeumaként elismert épületben láthatók a Pompeii és a Herculaneum ásatásoknál feltárt darabok (mozaikok, freskók, stb.), valamint az egykori Pomeii részletes modellje. A múzeum egyrészt jól kiegészíti a romoknál történő kirándulást, másrészt érhetőbbé teszi a Vezúv által okozott katasztrófa mértékét. Az épületben négy szinten találhatók meg a gyűjtemények, például nagyon híres a Farnesio-szobrok gyűjteménye, a Salone dell’Orologia Solare, vagy az Egyiptom világának szentelt kiállítás. A Régészeti Múzeum a Piazza Museo 19. szám alatt található.

Nápoly Museo Archeologico Nazionale

Complesso Monumentale di Santa Chiara – Santa Chiara komplexum

A 14. századi Santa Chiara komplexum a Spaccanapoli történelmi központ szívében található, amely a Santa Chiara bazilikából, egy kolostorból, régészeti múzeumból és sírokból álló komplexum. A templom stílusa többször változott, a 17-18. században barokk homlokzattal egészült ki. A második világháborús bombázások után az eredeti provence-gótikus stílusban hozták helyre. Jelentős a Giottónak tulajdonított freskótöredékekről, és a kolostorban látható majolikacsempés oszlopokról, és padokról. Az udvar falát Ószövetségi jeleneteket ábrázoló freskók díszítik. A múzeumban pedig egy 1. századi római gyógyfürdőház látható. A kolostor ingyenesen látogatható.

Santa Chiara Nápoly

Chiesa del Gesú Nuovo – Új Jézus templom

Nápolyban számtalan barokk stílusú templom található, talán a Chiesa del Gesú Nuovo az, amelyik a barokk stílusjegyeket leginkább magán hordozza. A Spaccanapoli szívében található templom a helyiek által legkedveltebb és leglátogatottabb. Különleges homlokzatára számos magyarázat van, a legendák szerint a jelek alkímiai szimbólumok, mivel az alkímia igen népszerű volt az 1700-as években Nápolyban. A belső tereiben számtalan értékes márvány, freskó, festmény és szobor található, amelyek a kor legkiválóbb művészeinek a munkái.

Nápoly Chiesa del Gesu Nuovo

San Domenico Maggiore tér, és a San Domenico Maggiore-bazilika

A Piazza San Domenico Maggiore tér Nápoly egyik legfontosabb tere. A téren egy obeliszk áll, amelyet az 1656-as pestisjárványt túlélt hálás szerzetesek építtettek. A tér oldalán látható a művészeti és történelmi jelentőségű San Domenico Maggiore-bazilika, amely 1280-1324 körül épült. Az egyik legszebb nápolyi templom, és érdemes a templom sekrestyéjét díszítő freskók miatt felkeresni. Érdekesség, hogy itt nyugszik Aragóniai Izabella (később nápolyi királyné), valamint a kolostor szobáinak egyikében Aquinoi Szent Tamás lakott.

nápoly san domenico maggiore

Vomero negyed és a Castel Sant’Elmo

A Vomero kerület Nápoly legmagasabban fekvő területe, már a fentről nyíló legszebb panoráma miatt is érdemes felkeresni – egészen a szigetekig, a Sorrentói-öbölig és a Vezúvig lehet ellátni -. A Vomero-hegy az óvárosból egy igen meredek útvonalon közelíthető meg, vagy könnyedén elérhető siklókkal. Legjobb választás a Montesanto állomás és a Morghen megálló között közlekedő sikló. Innen gyalogosan, pár perc alatt lehet a Castel Sant’Elmo erődöt elérni. Az erőd az 1330-as években épült, többféle funkciót is ellátott az évszádok alatt, például börtönként is működött. Ma Nápoly egyik fő turisztikai látványossága, és a Campania múzeumi hálózatának a központja. Az erőd közelében található a Certosa di San Martino kolostor.

Nápoly Castel Sant Elmo

Quartieri Spagnoli – Spanyol negyed

A Spanyol negyed igen kedvelt a turisták körében, a nevét annak köszönheti, hogy a 16. században az itt állomásozó spanyol hadsereg lakhelye volt. A jellegzetes szűk utcákban figyelhető meg legjobban a nápolyiak tipikus élete: a házak előtt üldögélő és jellegzetes hangerővel beszélgető emberek, vagy az szemközti házak között kifüggesztett ruhák látványa.

Nápoly Quartieri Spagnoli - Spanyol negyed

Piazza del Plebiscito és a Palazzo Reale

A spanyol uralom két évszázadában a spanyol alkirályok észszerűsítették a város elrendezését, és nemcsak városfalakat, hanem olyan gyönyörű palotákat is emeltek, mint például a Királyi Palota (Palazzo Reale). A Nápoly leghíresebb terén a Piazza del Plebiscitón álló impozáns épület a későbbiekben Nápoly királyainak palotája lett. Itt található minden idők legnagyobb tenorjának szentelt múzeum a Caruso Múzeum is. A Függőkertjét a 17. században alakították ki, majd az 1840-es években a Történelmi lakással összekötve egy új tetőkerttel bővítették. Bár csak külön belépőjegy váltásával látogatható, érdemes megtekinteni a környékre nyíló panoráma miatt.

A palota közelében található a kiváló akusztikájú Teatro di San Carlo, amely az ország egyik legnevesebb operaháza, és egyben Európa egyik legnagyobb színháza.

Palazzo Reale Nápoly

Galleria Umberto I

A Teatro di San Carlo épületére nyílik az üvegkupolás Galleria Umberto I, amely az 1890-es években épült, a maga korában a divatot és az eleganciát jelképezte. A pazar, négy szárnnyal vas és üveg szerkezettel borított galéria épületet szobrok és különféle festmények, freskók díszítik. A földszinten kávézók és üzletek találhatók, a felső része kereskedelmi helyiségeknek és irodáknak ad otthont.

Galleria Umberto Nápoly

San Gennaro katakombái

Nápolyban a város alatt különböző helyeken több katakomba található, amelyek kizárólag tárlatvezetés keretében látogathatók, – és kombinált jegyek is vásárolhatók – . A nevezetes San Gennaro katakomba a 2. századból származik, valószínűleg egy nemesi család temetkező helye volt.  A vértanú maradványait csak 2 századdal később építették hozzá a felső terébe. A katakomba bejárata a Basilica del Buon Consiglio épület közelében található, ma fontos zarándokhelye a hívőknek.

Nápoly San Gennaro katakombái

Castel Nouvo

Az Új kastély a történelmi központ szélén a Spanyol negyeddel szomszédos kerületben található. Az öttornyú kastély az 1270-es években épült, majd az 1450-es években uralkodó király I. Aragóniai Alfonso a tornyok közé egy reneszánsz stílusú diadalívet emeltetett. Az impozáns kastély más néven Maschio Angionio Nápoly királyainak és alkirályainak rezidenciája volt, és minden uralkodó (francia, aragóniai, spanyol, osztrák) a kor igényeinek és ízlésének megfelelően bővítette és újította fel. A kastély közvetlen a tengeri kikötő mellett a Piazza del Municipio déli felében található.

Castel Nouvo Nápoly

Napoli Sotterranea – Föld alatti Nápoly

Sok olasz városhoz például Milánóhoz hasonlóan Nápoly alatt is ókori vízvezetékek, katakombák és ciszternák húzódnak.  A föld alatti Nápoly vezetett túra keretében is látogatható, különösen a gyerekek körében kedvelt. A túra a Piazza del Plebiscito közeléből indul, és a Piazza Trieste e Trento-nál ér véget.

Funicolare Nápoly siklói

Az első sikló az 1800-as években épült a Vezúv lejtőin, de egy vulkánkitörés súlyosan megrongálta, így azt követően nem került helyreállításra. Nápoly meredek lejtőin ma négy vonalon közlekednek siklók, évente 4 millió utast szállítanak a városközpont és a dombos területek között. Ezek közül a Funicolare Centrale a világon a leghosszabb, a Piazza Fuga és az Augusteo állomás között közlekedik.

Stazione Marittima – Nápoly kikötője

Nápoly kikötője (más néven Molo Beverello) több okból is fontos terület az ide látogató turisták számára: egyrészt innen indulnak egész évben kompok a két közeli sziget Ischia és Procida felé, illetve a távolabb fekvő Capri szigete, az Amalfi-part, és Sorrento felé. Másrészt a repülőtérről Nápoly belvárosába közlekedő Alibus-nak is itt található egy megállója.

Nápoly kikötő
Fotók: Pixabay, Wikipedia, Virgilio, Mann-napoli, Ecampania, Italia.it,