Pompeii látnivalók

Pompeii

Pompeii a világ leghíresebb régészeti lelőhelye, évente több milliónyian keresik fel. Pompeii a Római Birodalom fényűző nyaralóhelye volt. A feltárt régészeti romok hatalmas területen találhatók, az egykori városból számtalan templom, tér, középület, fürdő, és villa maradt fenn. Legismertebb látnivalók a Szökevények kertje a testekkel, a Vetii háza, a Bordélyház, a Nagyszínház és a Fórum. Az eltemetett város helyszíneit bejárva megtapasztalható, hogy milyen volt az élet az egykori római városban. A park többféle, hosszabb-rövidebb útvonalon járható be.

Pompeii története röviden

Pompeii alapítása valószínűsíthetően időszámításunk előtt a 8. századra tehető, majd a későbbiekben fontos tengeri és kereskedelmi központtá vált, köszönhetően a Nápolyi-öböl nyújtotta különleges adottságoknak: a mély víz lehetővé tette a hajók kikötését. A rómaiak fennhatósága alá csak i.e. 89. környékén került.

pompeii látnivalók

Pompeii virágkora, és gazdasági, építészeti fellendülése is innen számítható – a római arisztokrácia kedvelt üdülővárosává tette, akik pompás épületeket és magánvillákat emeltek. A Vezúv 79-ben történő kitörése vetett véget ennek a virágzó városnak – valamint Herculaneum és Stabiae városának is -. Mivel vulkánkitörés utoljára csak több évszázaddal korábban volt, ezért a Vezúvot Pompeii lakói egy (kialudt) hegynek vélték, és egyedül az időnkénti földrengések okoztak számukra problémát. Érdekesség, hogy a város lakói közül sokan még a kitörés idején is a házak, és a freskók renoválásával foglalatoskodtak. A vulkáni hamu 10 mélyen betemette a várost, amely szinte érintetlenül őrizte meg az utókor számára. Az első ásatásra csak 1748-ban került sor, és Pompeii feltárt része a régi városi területnek csak kb. kétharmadát teszi ki.

Pompeii Olaszország

Pompeii leghíresebb látnivalói

A szökevények kertje – Orto dei Fuggiaschi (I-16)

Az egyik legnépszerűbb látnivaló a pompeii lakosok testéről készült gipszöntvények, amelyek (jelentős részben) a „Szökevények kertjében” találhatók meg, akik a katasztrófa idején a Porta Nocerán próbáltak menekülni. Egykor a város régi negyede volt, majd Pompeii terjeszkedésével szőlőültetvényekké alakították. A vitrinben látható testeket gipszöntvényes módszerrel őrizték meg az utókor számára.

Pompeii Orto dei Fuggiaschi

Fórum – Foro di Pompei (VII-6a)

A Fórum Pompeii egykori városközpontja volt, a fő vallási, kereskedelmi, és társadalmi tevékenységek itt zajlottak. A nagy tér különböző középülettel, templommal, és diadalívekkel határolt, és már akkoriban is csak gyalogos volt, el volt zárva a kerekes járművek elöl.

Foro di Pompei

Fürdők – Stabiane

A romvárosban számos fürdő található, például a Fórum fürdő (Terme dei Foro, VII-10), amely a Stabiane kisebb változata, és a Jupiter-templom mögött található. A Terme Stabiane (VII-1.8) a legnagyobb fennmaradt fürdő, amely külön férfi és női szakaszra oszlik (hideg-meleg szobákkal), az úszómedence a bal oldalon található. A bordélyház közelében található. A külvárosi gyógyfürdők (Terme Suburbane, VII-16) pedig pár méterre a Porta Marina bejárat közelében találhatók. A látványos elrendezését a közelmúltban állították helyre, az öltözője falát nyolc erotikus tartalmú festmény díszíti.

pompeii terme stabiane

 

Bordélyház – Lupanare ((VII-18)

A számtalan (25 db) bordélyház közül ez volt az ide érkező kereskedők hivatalos örömházaként szolgált, a földszintjén és az emeletén 5-5 cellára volt osztva, amelyben 10 matraccal felszerelt téglaágy található. A bejárattól jobbra a falon egy bifallikus Priapus (görögül Priaposz, a termékenység istene) látható, a cellák ajtaján pedig az adott prostituált specialitásait ábrázoló jelenetek maradtak fenn. Ugyanakkor ma is látható a környező házak falain 120 „értékelés” a kapott szolgáltatás minőségéről.

Pompeii látnivalók

Amfiteátrum (II-3)

Világszerte az egyik legjobban megőrzött amfiteátrum, amelyet gladiátor csatákra, és különféle sportrendezvényekre használtak. A hatalmas tér húszezer fő befogadására volt képes.

Pompeii amfiteátrum

Nagyszínház – Teatro Grande (VIII-10)

A Teatro Grande és a Teatro Piccolo egymás közelében található. A szabadtéri színházban korabeli görög és római darabokat adtak elő.

Pompeii Teatro Grande

Gyorsétterem – Thermopolium (VI)

A régi városi területen összesen 89 önkiszolgáló étterem található, és az alsóbb osztályokból sokan a meleg ételt kínáló Thermopoliumba jártak. Ennek az volt az egyszerű oka, hogy a házak, üzletek túlnyomó többsége nem rendelkezett konyhával csak egy szobával. A Placidus háza és gyorsétterme (I-8.8) gazdagon díszített pulttal rendelkezik, ivóedényekkel, vízforralóval és lámpával van felszerelve. Egy nagy agyagedényben közel 3 kg-nyi érmekészletet is találtak, ami valószínűleg az utolsó vásárlóktól szerzett bevétel. Az üzlettel összeköttetésben lévő ház freskókkal díszített. (2023-ban jelenleg kívülről látható.)

Pompeii Thermopolium

Vettius ház – Casa dei Vettii (VI- 15.1)

A Vettius fivérek háza az egyik legszebb és leglátogatottabb villa Pompeiiben, a közelmúltban nyílt meg újból. A fényűző otthon igen kedvelt az erotikus és mitológiai témájú freskói miatt.

Pompeii Casa dei Vettii

Rejtélyek villája – Villa dei Misteri

A régészeti területtől pár száz méterre fekvő villától pompás kilátás nyílik az ókori Pompeiire. Neve a gazdagon díszített freskóiból származik. Az épület azért nagy jelentőségű, mert számtalan részletet tárt fel az itt élő lakosok hétköznapi életéről, és a korabeli művészetről, kultúráról. A villa számtalan helyiségből áll – az egykori bejárata még mindig be van temetve – konyha, elegáns szobák, oszlopokkal díszítet csarnok láthatók.

Pompeii Villa dei Misteri

A feltételezések szerint az étel feltálalására szolgáló helyiségben a tricliniumban lévő freskó vagy egy nő házasságra való felkészítését, vagy egy Dionüszosz-mítoszhoz kapcsolódó beavatási szertartást ábrázol. A nagy összefüggő freskó három falat borít be, az ókor egyik legjobban megőrzött alkotása. Ezenkívül freskók találhatók a termálszobákban, a hálószobában, amelyek az építési korszaktól függően más-más stílusúak.  Jó tudni, hogy a Villa dei Misteri látogatásához a magasabb összegű Pompeii Plus jegyet szükséges megvásárolni.

Faun Háza – Casa del Fauno (VI-1)

A Faun háza a Vettii ház közelében található, az egyik legnagyobb, és leggazdagabb magánrezidencia Pompeii területén. Nevezetes a szobában található freskókról, szobrokról, és a padlót borító mozaikokról (pl. a bejáratnál lévő HAVE „Üdvözlöm” mozaik), valamint az átriumban található táncoló faun szoborról. Az átrium közepén egy medence is található, amely az esővíz összegyűjtésére szolgált. A ház értékes mozaikjai, például az eredeti Sándor-mozaik, amely Nagy Sándort ábrázolja a perzsákkal vívott csatájában) és az eredeti faun szobor Nápolyban a Régészeti Múzeumban láthatók.

Pompeii Casa del Fauno

Geometrikus mozaikok háza – Casa dei Mosaici Geometrici (VIII-2.16)

Az egyik legnagyobb ház, több mint 60 szobával rendelkezik, és híres a fekete-fehér mozaiklapokkal valamint labirintus és sakktábla motívumokkal díszített padlójáról.

Pompeii utazás

Hasznos tippek Pompeii felfedezéséhez

Útvonalak, útmutatók

A hatalmas területet lefedő régészeti park (44 hektár) felfedezése több órát vesz igénybe, ahhoz hogy az igényeinknek leginkább megfelelő látnivalókat / helyszíneket felfedezhessük érdemes előzetesen a régészeti park által nyújtott útvonalakat/térképeket tanulmányozni. Hasznos lehet, ha a látogatandó helyek nevét (olaszul), illetve a hivatalos térképnek megfelelő területet (Terület-szám) magunknak is jelöljük a könnyebb eligazodás érdekében. Példa: a pompeii lakosok testéről készült gipszöntvények a „Szökevények kertjében” (I-16) részen láthatók, vagy a „Faun háza” (Casa del Fauno) (VI-1) részen található meg.

Nagy Pompeii

Újdonság a Nagy Pompeii (Grande Pompeii), amely nem csak Pompeii, hanem Boscoreale, Oplontis, és Stabia régészeti területeit is magába foglalja. A látogatók egy jeggyel (három napig érvényes) ingyenes transzferbuszok segítségével járhatják be a távol eső helyszíneket például a Villa dei Misteri, a Boscoreale Antiquarium, a külvárosi villák (pl. Villa di Poppea) helyszínét.

Pompei látnivalók

Egyéb tudnivalók

A régészeti park területére kizárólag max. 30x30x15 cm-es kistáskákkal lehet belépni, a Porta Marina, és a Piazza Anfiteatro kapuknál ingyenes csomagmegőrzők találhatók. Mivel a park területén szinte egyáltalán nincs árnyékos terület, a nyári forró hónapokban feltétlenül érdemes a fényvédelemről (sapka, krém), valamint elegendő folyadékról gondoskodni. A régészeti park bejárásához kényelmes lábbeli viselet ajánlott. Tárlatvezetést (vezetett túrát) a Porta Marina, Piazza Esedra bejáratoknál lehet igényelni 9-14 óra között.

Pompeii útvonalak

A romvárosban több, hosszabb-rövidebb látogatási útvonal található a legfontosabb látnivalók megtekintéséhez. A 3 km hosszú akadálymentesített útvonalat a mozgásban akadályozottak, és a babakocsival érkezők is bejárhatják. A park által javasolt 4 útvonal a http://pompeiisites.org/pompei-map/ alatt található meg.

Megközelítés

Parco Archeologico di Pompei

80045 Pompei, Napoli

A Pompei Régészeti Park területét legkönnyebben a Nápoly-Sorrento között közlekedő Circumvesuviana vonattal lehet elérni. A megálló Pompei Scavi Villa dei Misteri, amely szinte szemben található a Porta Marina Inferiore bejárattal.

Pompeii belépőjegy

Jegyár

Pompei Express ára (külvárosi villák nélkül): 18 €

Pompeii Plus ára: 22 €

Grande Pompei (3 napos) ára: 26 €

Ingyenes a belépés minden hónap első vasárnapján.

A belépőjegyek online a régészeti park hivatalos árusítóhelyén, a www.ticketone.it weboldalon is megvásárolhatók. Illetve a jegypénztárakban (Porta Marina, Piazza Anfiteatro, Piazza Esedra bejáratoknál), azonban a sorban állás elkerülése érdekében javasolt az online jegyvásárlás. Az elővételben vásárolt jegyekkel – akár az okostelefont felmutatva, vagy a kinyomtatott jegyet felmutatva – lehet átjutni a bejárati forgókapuknál. Érdemes a jegyvásárlás előtt a következő térképet is megtekinteni: http://pompeiisites.org/wp-content/uploads/Mappa_sito.jpg

Nyitvatartás (Pompeii)

November 1 – március 31 között: 09:00-17:00 (utolsó belépés 17:00)

Április 1 – október 31 között: 09:00-19:00 (utolsó belépés 17:30)

Látogatható épületek nyitvatartása

A látogatható épületek nyitvatartása különböző. A pontos időpont a hivatalos oldalon a http://pompeiisites.org/infodomus/ alatt tekinthető meg.

My Pompeii App

A My Pompeii App letöltése után az alkalmazás lehetővé teszi a jegy QR-kódjának beolvasását, és az oldalon a túra elindítását.

Hivatalos weboldal

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Pinterest, WelcomeItaly, VisitItaly, Nytimes.com, Unsplash