Spanyol negyed

diego maradona nápoly

A spanyol negyed a történelmi Nápoly fontos része, pár lépésre található hosszú Via Toledótól. Könnyen megközelíthető olyan népszerű területekről, mint a Centro Storico és a Spaccanapoli. Fő látnivalói a hatalmas falfestmények, és az utcai oltárok, valamint a szűk sikátorokban található hangulatos trattoriák.

Spanyol negyed látnivalói

A spanyol negyed (olaszul Quartieri spagnoli) minden nápolyi utazás népszerű megállója, például azoknak, akik a legjobb kilátást nyújtó Vomero-hegyről a történelmi városközpont felé haladnak. De könnyen megközelíthető akár a Lungomare, és a Via Toledo felöl is, ahonnan a legtöbb labirintus szerű utcája indul. A hatalmas kerület a 16. században jött létre az itt állomásozó spanyol katonai helyőrség számára, és a név is innen származik. De például a spanyolok idején ide száműzték a prostituáltakat is. Majd az évszázadok során egy hatalmas, és sűrűn lakott negyeddé fejlődött, és ma három városrészt foglal magába. A környék nagyon sokáig rossz hírnévnek örvendett különösképp a 80-as és 90-es években a prostitúció, a maffiaklánok miatt, de napjainkban az egyik legdivatosabb környék, és népszerű a turisták körében.

spanyol negyed Nápoly - Quartieri spagnoli

Szűk sikátorok

A szűk sikátoraiban nem nehéz eltévedni, de talán ez a céltalan bolyongás az egyik legjobb dolog a spanyol negyedben. Jellegzetes látnivaló a tipikus utcára néző kézműves üzletek és házak (olaszul bassi) ahol a járókelők feje fölé lógnak le ma is a kifüggesztett száradó ruhák, ágyneműk.

Lépcsősorok

A lejtős városrészben számtalan rácsszerkezetű szűk sikátor és összetett lépcsősor (olaszul pedamentina) található. A 14. században kezdték el építeni, megkönnyítve ezzel az építőanyagok felszállítását, majd később a város védelmi rendszerének is része lett. A Vomero-hegyre több mint 400 lépcsőfok vezet fel, viszont onnan olyan fantasztikus panoráma nyílik Nápolyra és a Vezúvra, amelyet kár lenne kihagyni.

Falfestmények, utcai oltárok

A házfalakon hatalmas falfestmények láthatók. Például a Via Emanuele de Deo-n egy hatemeletes ház falán Diego Maradona látható, amely 1990-ben készült. Vagy a közelben a Pudicizia falfestmény, amely a Sansevero-kápolna reprodukciója. Érdekesség a több száz Szűz Máriának szentelt utcai oltár is.

Trattoriák

A sikátorokban számtalan trattoria található, ahol olyan hagyományos nápolyi ételek kóstolhatók meg kedvező áron, mint például a bazsalikomos koktélparadicsomos spagetti, a kagylóleves, desszertként pedig a babá, és a sfogliatella.