Nápoly történelme

nápoly történelme

Nápoly Campania székhelye, a harmadik legnagyobb olasz város. Kiemelkedő gazdasága és történelmi múltja miatt sokan Dél-Olaszország fővárosának tartják Nápolyt, melynek neve a Nea Polisz-ból alakult, vagyis új város. Nápoly elődjét i. e. VIII. században alapították görög telepesek, melynek neve régi város volt, vagyis Paleopolisz.

Nápoly Olaszország

Ezt a várost elfoglalták a rómaiak, kiterjesztették és újjá építették a várost, továbbá átnevezték, így lett belőle Neapolis, ami az idők folyamán Nápoly lett. Igen kedvelt üdülőhely volt már az ókorban is a város, mivel éghajlata nagyon kedvező. A tél igen enyhe, a nyár forró. Kedvelt lakóhely is, annak ellenére, hogy a város két aktív vulkáni terület, a Vezúv és a Campi Flegrei között helyezkedik el. Ebből következően elég gyakoriak a földrengések, amik többször veszélyeztették a várost, viszont ennek köszönhető a sok termál forrás is. A város hosszú múltra tekint vissza, ebből következően az építészeti látnivalók is sokrétűek.

A Királyi palota a Népszavazás téren található. A tér akkor kapta nevét, amikor Garibaldi vezetésével a nép megszavazta az Olaszországhoz való csatlakozást a XIX. században. A Királyi palota eredeti épülete a XV. századból való, de az évszázadok során többször megrongálódott, ezért sokszor átépítették. A Királyi palota látogatható, érdemes megtekinteni az egykori tróntermet, a színházat és a kápolnát.

A Santa Chiara templom volt az anjou-k temetkezési helye, ebből adódóan legfőbb látványossága a síremlékek. A háború alatt ez az épület is súlyosan megsérült, így nem teljesen eredeti formájában láthatjuk. A templomban van egy kis múzeum is, ami a nápolyi betlehemet mutatja be.

A Castel dell’Ovo nevét formájáról kapta, szó szerinti fordítása tojásvár. Ezt a várat Lucullus császár építtette, majd a későbbiek során is királyi székhelyként, majd később börtönként funkcionált. A legenda szerint Vergilius tojást lógatott egy kalitkába és azt mondta, addig marad a vár bevehetetlen, amíg a tojás össze nem törik. A vár többször lett helyreállítva, amit mutatnak is az épület stílusváltásai.

Az anjou királyok székhelyének épült a XIII. században a Castel Nuovo, vagyis új vár. Ma is politikai funkciót tölt be, hiszen a városi tanács itt ülésezik. A vár egy része látogatható. Nagyon szép a kapuja, mely egy dombormű, a király bevonulását ábrázolja középen Mihály arkangyallal.