Sceneggiata

A sceneggiata az operett műfajának sajátos nápolyi változata. Kizárólag nápolyi nyelvjárásban adják elő. A leggyakrabban szerelmi árulásokról, személyes csalódásokról szól, valamint a bűnözés a fő témájuk. Az I. világháborút követően alakult ki, és azóta töretlen sikere van a helyi lakosság körében.

A sceneggiatákból származik számos világhírű nápolyi sláger, mint például a Lacreme napuletane, amelyet 1925-ben írt Libero Bovio és Francesco Buongiovanni. A sceneggiaták esetében, az amerikai musicalokkal ellentétben, a cselekmény egy dal köré épül, emiatt van az, hogy egy-egy dal (pld. Lacreme napuletana) sokkal híresebb és időt állóbb lesz, mint maga az egész alkotás.

A leghíresebb sceneggiata a Zappatore (magyarul A rögtörő), melyet 1929-ben írt Libero Bovio és többször is megfilmesítettek, legutóbb 1980-ban. A történet egy nehéz körülmények között élő földművesről szól, aki minden áldozatot meghoz, hogy fiát kellő iskoláztatásban részesítse, ennek ellenére a fia eltávolodik tőle, sőt le is tagadja.